Thursday, December 31, 2009

reben merah di hadapan...

uhh, lamanya aku xjenguk blog, xde r sibuk, tp xpndai nak manage, itu yg sebetulnya. 2009 da tngl beberapa jam saja lg, kalu toleh blkg, byk sgt bnde yg penting berlaku sepanjang 09. aku berjaya grad, aku berjaya dpt tmduga KPLI even xlepas( hampeh), aku bjya smbg master even xterlintas di hati, aku bjya dpt lesen L utk kete, kelasnya xtau r bile nk stat, n aku bjaya gak dpt keje2 smbilan...umur 23, aku rasa aku da terlalu tua utk beberapa perkara, adakah aku berfikiran ortodoks, old- fashion, skema, jiwa tradisional? aku xpnh mempunyai rancangan yg detail utk perjalanan idup aku, so aku pegang kpd slogan, "bolos saja dinding itu!" hehe...
aku xbyk harapan utk tahun dpn, cume jadual yg kasar aku da lakarkan. ape yg penting, aku da xmo nyusahkn mak ayah, along, dak dik,dak bang, nami lg tuk tampung study aku...aku rasa da smpai masanya aku plak yg menghulur, da lama sgt keje menadah je..hehe
doa, semoga dikurniakan kesihatan, kelapangan, kemudahan, kegembiraan dan kebahagian kpd semua kaum keluarga dan sahabat yg setia, Amin..

SELAMAT TAHUN BARU =)

Saturday, November 7, 2009

kosong

semalam da habis paper semantik, tak tau sama ada seronok atau tak. aku redha jela jawab, masa jawab confiden je, api bile da keluar, macam2 versi jawapan plak yang kakak2 ni discuss, aku pn keliru???
din, seperti biasa dilanda kemurungan, orang asler, memang camtu perangainya...dalam aku dok perhatikan orang, tiba2 adik aku call, suh aku datang kat bangi motor de pancit. aku naik confius ngan nami ni, punye ramai orang kat maktab tu, aku jugak yang jauh nun kat serdang tuh de suh datang. sib baik da abis exam, pegi jela. sampai sana dah ade orang betulkan tayar. terus paksa de blanje aku makan, haha...
esok plan nak balik, tapi tak sure lagi. tengok tahap kerajinan n kemalasan, mana satu yang lebih,hehe...

Saturday, October 31, 2009

sejuk or dingin??

hehe, ntah pape r entry yang aku letak tu, sebab pagi ni hujan, nak kata dingin, xsesuai, nak kata sejuk macam belum sampai pakai sweater, so aku teringat time kelas dr zatul, ada beza antara dingin dan sejuk...hehe..
semalam, sudah selesai 2 misi yang aku rasa hampeh je! susahnya.....aku jawab dengan redha je, tulis jela ape yang aku ingat, bile tengok din kt sebelah, cam sedih je tengok muka de...mesti sekarang de tengah kemurungan yang amat dasyat kat dalam bilik ni, huhu..
sosiolnguistik lanjutan + kaedah penyelidikan=? ARGHHH, boleh strok kalu asyik pikir je, baik aku pikir makanan...hahaha
arini, bangun lambat sikit, kul 730 baru bangun, dalam kul 9 kang nak pergi KPJ Shah Alam
ngan nami, tengok along kat hospital, sian de kene operate hidung ngn telinga skali...mesti sakit teramat, doa jela de dapat tahan....nanti ak bawak laptop, suh de tengok cerita 1 liter tears, biar de nangis sampai sujud2, haha

Thursday, October 15, 2009

esok?

malam ni kul 830pm aku n T-recs akn ke Jelawang
yeyeh!!!da lame x galas beg trekking,
da lame x tido dalam sleeping beg sambil menyempit2 dalam khemah yg kecik

JELAWANG, TUNGGU AKU!!!!!!

Tuesday, October 13, 2009

compom!!!

setelah aku melepak bersama dengan orang2 tua kat maulana
selepas aku bermeeting ngan board KPR
dan dimomokkan dengan keindahan dan kecantikan Jelawang
aku berbelah bahagi di malam hari
dan pagi ni aku dah pn sms pida
COMPOM AKU PERGI!!!
dan selepas itu aku teringat, jumaat aku kelas
trip ari khamis, camno????





akankah aku akn berada di sini???


Monday, October 12, 2009

24 hours

SMLM, kul 530pm aku smpai umah

ARINI, kul 530pm aku nek bas balik serdang

ESOK,kl 530pm aku xpasti lagi nak wat ape

tp aku balik sebab aku da beli baju kecik utk qaseh, pastu xsabarlah pulak nak tengok si comel tu pakai baju yg auntie die belikan ni..so, aku xpedulik, aku balik jugak even banyak keje n sambutan raya kat kolej. sweet je tgk de pakai baju yg aku belikan...tu je da cukup bg aku kekuatan untuk balik ke upm n berhadapan dengan asgmnt yg sungguh kejam!

ESOK?? tolong bg aku cadangan nak buat ape??

BUAT ASGMNT!!!!

Sunday, October 11, 2009

wajib tayang

PAPADOM
dari 1 okt aku da tunggu bile r nak 8 ogos ni sebab aku nak tengok sangat cite Afdlin Shauki nih..tp aku akhirnya dapat gak tgk 9 Okt, sebab 8 tu kelas aku pack dr pagi smpai malam...penuh jugakla panggung, yela ari sabtu, line blkg aku sume budak2 dan aku berdoa sangat jangalah budak2 ni tambah skrip time tengok movie tu nanti...
ape yang boleh aku ckp? memang best tahap oscar!!! khairiah memang superb betul, memang patut dapat award, afdlin, xperlu nak nafi lagi, he's the man beb...hiihii selepas tu, aku kelaparan dan meronta2 atiku ini untuk makan nasi kandaq!!!
aku sarankan bawak ayah korang time nak menonton PAPADOM...
p.s= sedikit sebanyak afdlin mengurangkan rinduku kepada yasmin ahmad...moga rohnya damai di sana...

Wednesday, October 7, 2009

kewarasan semakin menipis?

ARGHHH!!!!!!!!!!
itulah perkataan yang boleh menggambarkan perasaan aku sekarang. asgmt da nak kene antar, tapi aku wat keje tak konsistenlah... baru taip satu perenggan, tangan da mula gatal tekan benda lain, Shin Chan lah, movie lah, n wat ever yang menyebabkan keje aku tak siap2. si Din dah mula me-psiko aku melalui jumlah helaian asgmt de, yang menambahkan ketensionan aku!!!
hari ni, aku bangun lewat15minit, terjaga 6.45am, even jam da berbunyi pukul 630 tadi. aku terus bangun, sembahyang dengan setenang yang mungkin. sebenarnya, aku tak mahu terlepas lihat indahnya cahaya pada waktu peralihan antara subuh sampai kul 7. bagi aku, saat2 pada masa tu adalah saat2 yang paling tenang dan mendamaikan... dan seperti kebiasaannya, aku bancuh kopi cap tupai, masukkn dalam termos agar kepanasannya terjaga dan baca surat khabar online. kosmo, BH, metro, sume aku baca. tapi even da tau berita2 yang utama, aku masih jugak nak beli surat khabar, tak puaslah... lagipun, tak sume cerita ade dlm online.
pukul 830 basuh baju, mandi n siap2 pergi anta buku kat library. sebelum tu, pegi ofis bayar yuran kolej sebanyak rm572. ida da masam2 lmbt! pegi minum jap kat maulana, anta ida, anta buku yg Din nak pinjam, pegi lib dan masuk ke markas tempat membuat kerja2 yg melambak2 ini. tengok hari nak hujan, aku pn turun bawah angkat baju, dan terus mengadap laptop sampai aku rasa nak tido...huhu...

Wednesday, September 23, 2009

RAYA?? (part 2)

raya datang lagi.....masih layak menerima duit raya walaupun umur da hampir nk suku abad,huhu. aku pun even xde income yg stabil tp still leh bg duit raya kt sume r adik beradik aku, nenek, pakndak, induk n ade r 3,4 org anak sedara yg kecik2 lg...even xbyk, yg penting ikhlas... cuma aku takut kne mintak balik kt mak ayah aku nak bayar duit kolej, haha....

tema raya tahun ni BIRU...sib bek aku konvo aritu beli bju kaler biru, kalu x pinjam jela budak KC punye bju kolej... uit, mmg penat raya tahun ni, aku je kne siang daging sampai 5kg!sesemut tulang belakang aku! pastu lak smbg basuh ayam,tulang, jage ketupat mak aku, hadoi...pukul 1 aku baring2 kasi lurus seluar track aku n terus je hanyut smpai pkul 4, bgn2 tgk sume da telentang keletihan....mak aku je yg steady duk susun lemang, mujurlah mak aku makan jamu perempuan duduk, haha....

arini sambut malam raya kat kampung, buka pose reramai, pastu men tukar2 hadiah yg sememangnya dah menjadi tradisi keluarga.( mcm krismas plak). selepas tu baru r men bunga api sampai semput...ade r 2,3 batang je mercun yg aku bakar, pastu da x berminat jer, huhu...terasa proses penuaan semakin berlaku dgn pantas, ATAU aku semakin matured?? huhu...

dlm kul 11 balik umah... iron baju n tido...esoknye seawal pkul 6 mak aku da kejutkn anak2nya mandi sunat ari raya, n bile sume dah siap duduk kt ruang tamu beratur dari yg besar sampai kecik mintak maaf kt my emak n ayah. alhamdulillah along n abg2 aku x delete nama aku dlm list penerima duit raya, hihi...n sesi bergambar r plak...




inilah keluarga aku...yg betul2 besar punye tahun dpn punye post r insyaallah....

Tuesday, September 22, 2009

RAYA??

arini dah masuk raya ke-3, nothing special to story bout raya2 nih...terasa sgt diri ni dah tua sebelum waktunya..huhu
persiapan raya ala kadar je, tp ade r 3 helai jeans, kemeja, t-shirt..hihi. sume di sponsor, arap aku pakai jela t-shirt kolej...
tahun ni gak merupakan tahun pertama aku n keluarga raya kat umah sendiri. b4 ni, selama 23 tahun aku idup, tiap2 tahun raya kat kampung, so amatlah janggal dan tidaklah berapa gumbira sgt beraya di rumah sendiri...xde suasana nak packing2 baju, rebut iron baju, huhu....
dan raya kali ni jugak, aku telah dinaikkan pangkat menjadi Auntie Nad yg jelita, hehe or pangkat dlm salasilah keluarga Makcik jer... dak dik (my bro) telah berjaya membuat isterinya melahirkn ahli kelab yg terbaru, the first cucu perempuan utk keluarga aku... putih melepak, si baik ikut belah mak de, kalu ikut belah kiteorg, compom cam hindustan,hihi...


cam comel je tido atas bantal smile...=)
budak kecik yg tidonye persis org da cukup umur...

abg aku siang malam asyk pegang camera, shoot je gmbr ank de, yela, tgh berkobar2 nk jadi ayah contoh, hak tui... tapi, si comel ni r penyeri rumah skg, mak ayah aku xdpt r nkg beraya, kene jage mak budak ngn baby ni...nak tau x ape nama si comel ni?
QASEH KHALISHAH BT. MOHD KHAIRUL
setelah berperang ngn along, mak aku, itulah nama yg terbaik telah ditakdirkan utk si comel ni...WELCOME TO THE CLUB QASEH!!!!!

Thursday, June 4, 2009

alkisah temuduga...



Hurm....aku pun naik confius dgn situasi diriku skg nih...xblaja ssh nk cari keje,da blaja tinggi2 pun org xnk bg keje...so still lg r menghabiskan beras mak bapak aku kat umah ni...so kondisi aku skg ni da semakin lebar n berat, arghh!!!!

bulan 6 da pun sampai. kire penting jgk r bulan 6 ni bg aku.20 mei aritu aku pun pegi r teuduga kpli, xsangka siut aku dapat.mmg aku redha je time jawab mtest aritu. soalan mmg susah tahap Oxford University, kompom aku taram dan budget mmg xde rezeki... setelah aku vacation, travel g genting, cameron, baling, alor setar, bagan serai, aku pun singgah r skjp kt cc.saje2 r bkak, rupe2nye aku dpt!!! perghh, xcayo den!

setelah berada di umh, aku pn stdy r soalan2 panas yg wajib ditanya..,PIPP, FPK, dan ape2 jela yg berkaitan dgn pendidikan. blur jgk r nk bace n fhm...mase makin suntuk n aku jenis yg redha je. along aku siap belikan handbag n kasut semata2 utk temuduga nnt!!!aku terharu r di support sebegitu,hihi.. nasib bek si liza nazir (mst kenal punye!) pun dpt gak temuduga tu, so ade gak aku kawan...hehe

mase temuduga:
-kul 10
aku da terpacak kt dpn maktab perempuan melayu melaka. duk sembang2 ngn liza.yg aku tergelak tu, si liza bwk calendar yg kite bt utk kelas multimedia tuh!!hehe, exited de bwk sbb dr. normaliza pesan if ade temuduga bwk r calendar tu...pastu duk r kt luar blik tmduga, beramah mesra dgn kakak2 yg interview skali dgn aku nnt.. hanya 6 orang je dipanggil utk sesi hari ni. 3 org da kje,(jd cikgu GSTT) n selebihnye br je abs blaja... tgk nota deorg menakutkn je. tatabahasa lak tu. aku dahla mmg lemah sket ttbhsa ni, redha jela ape yg disoal kang...

kul 1130
sesi tmduga bkumpulan
masuk blik tu rmai2, buat separa bulatan, aku pilih 2 dr kiri, dkt sket dgn penemuduga even deorg xterlibat pun...
dlm masa 5 minit, kne fikir ape isi yg nk ckp, tajuknye...
Masalah pelajar, kes buli, gangsterisme n ect...
mase dpt tajuk ni, aku da senyum dlm ati kan(senyum kat luar kang tkut org ckp over confident)...hehe...byk kali gak r aku bce pasal ni... so xde mslh r bg aku...kte jgn kuasai perbincangan, dgr je ape yg deorg ckp, ble turn kite ckp, pastikan semua org dgr dan setuju..baru berkesan...=) aku pun siap r bagi definisi ponteng mengikut kamus dewan, perghh, cara r..sbb da byk kali aku bace kan, so goreng abis2 r kt situ.tp mmg semua calon bernas gak isi de..so besar jgk cbrn aku kali ni...

kul 12
aku kne tunggu kt luar..kali ni tmdga individu plak...mmg cuak. aku plak yg paling last skali, adoi...masak n neves r aku nk tunggu...2 kali jgk r aku ke toilet. sempat jgk karam bg petua ilang neves. nk tau petua tu? tpon r karam sndri ye..hihi

kul 1230
akk yg first kne tmdga tu da kaur, so tanye r ape yg disoal. byg soalan pasal pengalaman mengajar jela coz akk tu jd cikgu kan, soalan ttbhsa? aku brani2 tnye? akk tu gelang kpale xde langsung semua yg kte bace x ditanye pun, PIPP ke, FRK ke, x tanye pun...aku pun senyum2 lega r...

kul 130pm
turn bdk lelaki tu kuar, spt bese tnye r de soalan ape yg ditanye... de pun terus je ckp yg kite xde ijazah lagi, so xdpt r ... aku pn terkejut r mndgrnye... liza da nak nagis r plak... kalu camtu knpe panggil kite tmdga? pnt2 je aku make up, pose cantek...aku terus je ilang semangat...tp control lg r...
liza pun masuk dgn sedihnye...tgk dari luar, liza yakin je jwb ape yg disoal...aku da gabra...tp masih blh kawal...

bile plak turn aku nih? huhu...to be continue jela k...baru ade unsur2 saspen=)

Friday, April 10, 2009

Talentime?

sebelum aku ckp panjang2, aku nak korang pegilah tengok cite talentime ni,memang best tahap dewa, bagi akulah...
aku sememangnya penggemar dan obses dgn karya2 yasmin ahmad, salut kt de. dan bile da kuar cite ni, aku terus jela pegi tgk ngn adik aku. sebelum tu, aku mmg da frust gile pasal cite mualaf deorang tak kuarkan, ntah pape ntah yg deorang jaki sgt ngn yasmin ni, sume cite de kne tapis, kene saring, kne gam, da mcm logi kumbahan je plak. itulah orang kite, bile da buat citer yg menunjukkan budaya kita sndri, ape yg betul2 tjd dlm masy, xnk terima, kate tak soanlah, x mencerminkan org melayu n mcm2 lg r...tp, yasmin pedulik hape, yg penting de mmg best!
ok, terus masuk ke talentime!!
mula2, aku sukelah kt pelakon2 yg ade dlm cite ni. adibah nor, harith, ida nerina, muke2 yg familiar ngn yasmin ahmad. dialog de, mmg xperlu dinafikan kualitinya, superb! apa yg menariknya tentang cite ni adlh kerana terdapatnye cerita berkenaan orang india. sebelum ni, yasmin hanya cite pasal org melayu n cine je. mmg intersting n cantik sungguh garapan, jln cerita, lokasi, mmg semuanya mengindahkan lagi cerita ni.
yasmin mmg byk bermain dgn cara die shoot, dr site yg berbeza dgn pengarah len. aku rase peminat di mst perasan care die ni. aku nk terangkan secara tepat pun tak dptlah, coz aku bknnye org multimedia, tp aku tau r sedikit sebanyak pasal multimedia, hehe..
pemilihan muzik,lagu mmg aku bg 1000 bintang kt de. lagu2 ore piya, pergi, kasih tak kembali sememangnya mmbuatkan aku mengalirkan air mata...sob2
ape yg aku dpt dr cite ni?
korang dpt faham ttg sensitiviti stiap kaum, cara fahaman mereka thdp cara hidup kita, kesanggupan kita berkongsi semua perkara...
inilah karya yasmin ahmad yg terbaik buat masa ni. compom de leh menang award lg, bolot abis, jgn tinggalkn habuk pun kt org len
manesh, u're very cuter one.. hehe,betul ke english aku?
apepun, sokong karya kita, karya tempatan. masih ade lagi yg bermutu...
adios

Wednesday, April 1, 2009

DUNIA KECIL SAYA YANG INDAH...

Aku dilahirkan pada 28 mei 1986, tepat pada pukul 4.19 petang setelah lebih 2 minggu mak menahan kesakitan di wad bersalin Hospital Besar Melaka. Bayangkan emak aku sakit dan duduk kat hospital tu sampaikan nurse yg keje kat situ cakap mak aku ni sawan, sebab tak bersalin-salin lagi! Aku yg dengar dari dalam perut panas je hati...hehe Namun, akhirnya aku berjaya gak keluar dengan bangganya pada petang esoknya. Emak aku yang selama ini memang mengharapkan anak perempuan tersenyum bila doktor India tu cakap, "Akak, U dapat anak perempuan. Ada suka tak?"
Aku pun terus dibawa ke sebuah rumah dalam kawasan petempatan baru peneroka Felcra. aku membesar dan terus membesar. status keperempuanan yang aku miliki bukanlah menjadi penghalang kepada tingkah-laku aku untuk bermain permainan perempuan. disebabkab atas aku ada 3 orang abang, maka aku lebih suka bermain dengan mereka. memang dari kecil aku sudah lasak, "macam jantan", mak aku membebel. sehinggakan aku telah mendapat parut di kepala kerana terjatuh daripada buaian sewaktu ikut mak aku pergi kelas mengaji. Mana tak jatuh, budak lain main duduk elok-elok atas buaian tu, aku pulak berdiri, memang patut jatuh. akhirnya, aku kena 6 jhitan di sebelah kiri dahi dan terus kekal di situ untuk kenangan. kawan-kawan aku gelar 'Harry Porter' scar', hmm...
Walaupun aku lasak time kecik-kecik dulu, tapi aku masih boleh dikategorikan agak cute r...lebih kurang macam Suri, anak Tom Cruise, hihi. Aku ada 8 orang adik-beradik semuanya. pertama, Along aku, Mohd Shahril, yang kedua adalah kembar, Mohd Azhar dan Mohd Khairul, keempat, akulah kan, kelima, Mohd Nazmi, keenam, Nazirah, ketujuh, Mohd Nabil dan yang bongsu sekali Mohd Najwan. hanya 2 orang saja perempuan, yang lain semuanya lelaki. jadi, memang aku sentiasa dikelilingi dengan lelaki dan aku pun tak kisah sangat takde pakwe sebab semuanya abang-abang aku boleh bagi. hehe
Kehidupan aku sekeluarga sederhana saja, xdelah susah sangat dan takdelah kaya sangat . Alhamdulillah, sejak abang-abang aku dah keje, ringan sikitlah beban yang mak ayah aku tanggung. Di sini tempat aku sekeluarga berteduh




Keluarga aku jenis yang peramah dan sporting. sememangnya, kalau berkumpul mesti ade je permainan yang nak dimain. Capklicap memang permainan wajib untuk keluarga aku. Semua orang mesti main, tak kiralah mak sedara ke, cucu, cicit, menantu, semua kena! Antara mangsa-mangsa permainan yang psiko ni, tengok jela...



Cuba perhatikan kat gambar no.4, yang duduk kat blakang tu nenek aku, tukang jaga radio. Nenek aku pun sporting tau.

Mak aku seorang yang tegas, garang cam The Rock mase kiteorang kecik-kecik dulu. Memang garang! kalau ta sembahyang satu waktu, 5 kali rotan. Jenis rotan memang mak aku tak tetapkan, apa yang dia nampak, itulah yang dia hayun kat badan kiteorang. 5 kali rotan cam sikit je dengar, tapi kalau korang nampak cara hayunannya, memang ngerilah. Getah paip, tempat penyangkut baju, reket badminton, rotan buluh, bulu ayam, semuanya pernah hinggap di badan kiteorang adik-beradik. Kalau tak hafal sifir, mak aku dah siapkan satu cawan cili padi, sorang-sorang kena baca sifir kat dia. Sebab itulah mulut dik-beradik aku tebal atas, kesan jangka panjang mengunyah cili padi, hehe. Memang takut nak buat salah, sebab takut kat mak. Ayah aku pulak jenis yang cool je, tak banyak cakap, memang manja ngan ayah aku sikit dulu. Kalau bawak buku rekod, jika dapat nombor baik, senyum-senyum tunjuk kat mak, kalau ade merah, janganlah berserah diri tunjuk kat mak, baik sorok-sorok suruh ayah sain. Ayah akan cakap, "Asal merah-merah ni, belajar lagi'. Itu kalau ayah, jika emakku, lebih kurang beginilah dialognya, "Apa nak jadi dengan ko ni. Belajar malas, ko tengok dak Masila tu, tak pernah keluar rumah, duduk je baca buku dalam bilik. ko macam jantan, naik basikal sana-sini, main dengan budak-budak laki, belajar malas, asyik pakai seluar je, macam jantan...." camtulah lebih kurang. Padahal buku rekod je tajuk utama, tapi mak aku leh kembangkan kepada benda-benda yang memang dia dah 'aim'.
Nak tengok tak gambar keluarga aku? bagilah korang tengok sikit...



Ok, gambar keluarga sudah. kalau nak tahu, kedua-dua abang aku yang kembar telah pun kahwin pada bulan 12 tahun lepas. kahwin serentak, senang dan jimat kos. Memang meriahlah, orang Melaka kalau kahwin memang ade berarak malam dan bunga api.

Monday, March 30, 2009

harta saya...

Sejauh mana dan sebanyak mana kita membaca sepanjang kehidupan kita?
Sesetengah orang mengatakan membaca itu suatu perkara yang membosankan, melecehkan dan membazir masa!
Dan bagi sesetengah manusia pula mengatakan membaca itu sesuatu yang mengasikkan, teruja dan membuatkan kita semakin mengenali dunia.
Sememangya membaca itu merupakan suatu pekerjaan yang sangat dituntut, yang perlu dilakukan oleh semua tidak kira pelajar, guru, pak Guard, pengutip sampah, pencuci tandas bahkan seorang juruterbang, semuanya mempunyai kepentingan dalam membaca.
Orang dulu-dulu juga mengiyakan peri pentingnya membaca tapi digambarkan melalui kiasan sajalah, itupun jika kita faham makna tersurat dan tersiratnya.
Dalam Al-Quran sendiri, dalam agama Islam sendiri menekankan dan memerintahkan agar umatnya membaca. bahkan, ayat pertama yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW pun menyuruh agar kita membaca. "Iqra" bacalah dengan nama tuhanmu yang maha pengasih lagi maha penyayang yang menunjukkan bahawa membaca itu memang dituntut oleh agama.

Sebagai seorang pelajar, sememangnya saya suka membaca sejak dari darjah empat lagi, iaitu sewaktu bertugas sebagai pustakawan sekolah dahulu.Semua jenis buku sudah saya baca. sehinggakan buku ensiklopedia mengenai tubuh badan manusia pun sudah saya baca sewaktu sekolah rendah! saya lebih suka membaca sesuatu yang mengajak kita berfikir, terutamanya tentang isu-isu semasa. Semenjak memasuki alam universiti, lagi luas skop pembacaan yang boleh saya dalami dan fahami. Contohnya, isu berkenaan Akta Universiti yang ingin dipinda atau dikekalkan. Memang hangat isu tersebut kerana saya pun salah seorang antar puluhan ribu mahasiswa yang terlibat secara langsung dengan akta terbabit. Ada yang membangkang, ada pula yang menyokong. bermacam-macam pendapat yang dikemukakan leh orang ramai dan juga ahli akademik. Bagi pendapat saya, jika sesuatu itu dilakukan dengan emosi, tambahan lagi remaja yang masih mentah tentang selok-belok dalam sesuatu perjuangan, maka tiada relevannya jika hanya ingin meminda akta semata-mata untuk berparti, berkempen, ingin bergelar'YB' konon-kononnya. Tapi, isu itu sudah berlalu dan telah pun dipinda oleh Kementerian Pengajian Tinggi.
Saya tidak punya bilik khas untuk membaca, masih dalam angan-angan lagi...hehe. Namun, beberapa buku yang ada dalam simpanan saya sudah boleh dianggap sebagai suatu khazanah yang tidak ada bandingannya. walaupun sedikit, tapi saya sayang sangat dengan buku-buku itu. Berhabisan duit beratus-ratus pun tidak mengapa kerana saya puas bila saya susun buku-buku tersebut di rak.
Buku bacaan saya pelbagai, tidak statik. Tapi, cerita-cerita yang lebih kepada cinta semata-mata saya tolak awal-awal. bukan menolak lumrah kehidupan, tetapi tidak ada sesuatu yang boleh saya pelajari dan dapat tambah ilmu pengetahuan saya. Jalan cerita pun lebih kurang sama saja semuanya, bercinta, bergaduh, berkahwin, gaduh semula, keluarg tidak restu, sudah boleh dijangka.

Berikut, adalah koleksi buku-buku saya=)


puisi-puisi pilihan

aku adalah lumpur hitam yang mendebu
menempel di sandal dan sepatu
hinggap di atas aspal
terguyur hujan
terpelanting masuk longkang
siapa sudi memandang
atau menghulurkan tangan?
tanpa uluran tangan Tuhan
aku adalah lumpur hitam
yang malang




Oh ibu
jika engkau adalah matahari
aku tak ingin datang malam hari
jika engkau adalah embun
aku ingin selalu pagi hari
ibu
derhakalah aku
jika ditelapak kakimu tidak aku temui syurga itu.



Sungguh, malam ketiga di Pengkalan Punai
aku bermimpi melihat syurga
Ternyata syurganya tidak megah, hanya sebuah istana kecil di tengah hutan
Tidak ada bidadari seperti disebut di kitab-kitab suci

Aku meniti jambatan kecil
Seorang wanita berwajah jernih menyambutku
"Inilah syurga" katanya
Dia tersenyum, kerling matanya mengajakku menengadah
Seketika aku dikejuti dengan pantulan sinar matahari senja
menyirami kubah-kubah istana
Mengapa sinar matahari berwarna perak, jingga dan biru?
Sebuah keindahan yang asing

Di istana syurga
Dahan-dahan pohon ara menjalar ke dalam
Kamar-kamar sunyi yang bertingkat-tingkat
Gelas-gelas kristalberdenting dialiri air zamzam
Menebarkan rasa kesejukan

Bunga petunia ditanam di dalam pot-pot kayu
Pot-pot itu digantungkan pada bingkai-bingkai
jendela tua berwarna biru
Di beranda, lampu-lampu kecil disembunyikan
di balik tilam, indah sekali
Sinarnya memancarkan kedamaian
Tembus membelah perdu-perdu di halaman


KETIKA DAN KALIMAT

BAHASA DALAM MULTIMEDIA? apentah yang kite nak blajar? aku pun mula-mula musykil gak, takut pun ade coz aku memang tak pandai langsung bab-bab meng'explore' komputer nih. laptop yg ade pn aku hanya gunakan utk urusan2 rasmi n yg tidak berapa rasmi. yang aku tau hanya bukak microsoft word, bkak lagu, men game je kt laptop tu. selain tu, cam adobe ke, buat laman web, blog, semuanya aku tak pernah fikir kn buat. first time msk lect dr. normaliza, aku mmg da cuak gile, sekali pandang cam garang, tp bile dah 20 minit dlm kelas tu, terus cam suke lak kat die..hehe..bukan bodek tau!

start dari hari tu, aku terus dikejutkan dengan asgmt yg mmg saje dr. normaliza bg tibe2, melukislah, mewarnalah, pose maut lah, macam2 yg x terjangkau dek akal kite yg skop pemikirannya hanyalah asgmt semata-mata. yg paling aku igt skali, time dr. lect je, rmai bdk2 ni amik gmbr, bkn amik gmbr dr, tp salin nota kuliah, haha.. mmg mengaplikasikan kegunaan multimedia yg ada=)

itu baru je part dr, belum lagi part dr. arbae'i, lom lg cik nurul n cik alia, lom lg part kawan2 sekuliah, semuanya menjadikan kursus bahasa dalam multimedia ni menjadi sangat menarik dan terkesan dalam hidup aku.

Selanjutnya, ada tugasan bertulis, tp pakai komputer r... dalam masa lebih kurang 1jam stgh, stiap kump mesti siapkan satu karangan yg dah diberi tajuk yg berlainan antara satu sama len. Mula2 pikir, ala, karangan je pn ape kisah sgt. Tapi, kteorg tak sedar ada 1 bala yg sedang menanti, tau x kne wat karangan tu berapa muka surat? Berapa panjang Dr nak? Skali Dr mintak 8 muka surat!!! Terus aku n kawan2 bertakbir dlm ati, huhu...Perghh, gile nak menipu ape je dlm karangan tuh? Badan da mula panas, fikiran plak terus buntu, punggung da kebas semacam je sebab sume orang kene duduk kt simen kan, kaki da semut2, mase plak makin lame cam cepat plak de bgerak...huhu memang psiko gile tugasan nih! tapi, malu r kalu budak BM x dpt siapkan. Rasenye, kump aku dpt siapkan tp extra 10 minit r. Dan yg paling penting skali xkne buat semula, fuhh...LEGA.

Asgmt yg seterusnya? Hmm, aku tak igt plak yg mane 1, byk sgt! Ha, kite orang kene bt papan iklan. Mula2 pilih tema untuk iklan kite, kemudian buat kotak-kotak kecik, dlm 20 kotak rasenye. Pastu, mulalah perah otak fikirkan kesinambungan idea dari satu kotak sampai r ke kotak yg seterusnya. Kump. aku pilih tema lampu. Hehe, dah macam budak engineering plak. Tapi, memang best sebab kita boleh nampak n tahu ape sepatutnya ade pada setiap kotak2, xblh sama. Ade kump tu, ape nama kump tu ea? Owh, kump Empat, die orang buat iklan n kite orang kene teka ape yg nak die orang iklankan. nampak kt dlm kotak tu mcm botol-botol minyak wangi, tp rupanya die orang iklankan botol mineral..huhu, x capai matlamat...kesian=( Seperti biasa, Dr mmg saje nak aniaya, sharp kul 2 mst da ade dpn pintu bilik de! Perghh, mana sempat! nak lukis, lakar. Tangan semua plak jenis kayu balak, letak losyen seguni pun lom tentu leh lembut, lukis lampu jd botol, lukis kotak jd bantal, mana nak siap! Tp, nama pn cool, mesti boleh siap punye... Kump D'LIMA, mana keje kteorang x pernah siap...=) dan nasib baiklah, Dr xpnh reject hasil kerja kiteorang, thanx Dr...

Kelas Dr setiap ari Rabu, kul 12 hingga 2 ptg, mmg xpnh berubah n yang aku pelik Dr mmg xpnh cuti, g seminar ke, g meeting ke, g kenduri ke, mmg sentiasa sihat je..Alhamdulillah, Allah mendengar doa murid2nya, hihi=) Hanya 2 kali je Dr Arbai'e ganti. itu pun sebab mmg Dr Arbai'e punya bidang, kalu x, mmg mengadap Dr jela... x cakap pun boring...jgn salah tafsir lak, bdosa tau... Subjek bahasa dan Multimedia ni memang seronok, n lebih seronok lg bile yg mengajar tu Dr. Normaliza. Serius, gaya pengajarannya berbeza, sangat jauh beza dr pensyarah yg len. Disebabkan itu, aku rasa cara Dr yg menyebabkan aku berminat tuk blajar pasal multimedia. aku memang x mesra sgt dgn gadget2 ni, aku cam takut je nak pegang, yela, dapat pegang komputer pun time ade masuk makmal komputer time skolah2 dulu, nak men YM, FRIENDSTER, FACEBOOK, bace BLOG, download lagu, memang x pernah aku buat. Namun, itu dulu, time aku masih kategori purba, skg aku dan berasimilisasi dgn multimedia, hehe, stakat ADOBE, ape je pun, huhu... xde r pandai sgt, tp ade jugak r improve drpd tau men game jer...

Sebenarnya, komputer ni ibarat kotak ajaib, macam2 kite leh dpt if kite rajin explore ape yg ade kt dalam tuh. Macam2 benda kite leh wat, kadang2 macam tak caye je btol ke aku yg wat kalendar ni? huhu, yela, mme xpnh tfikir pun kene wat kalendar... bile dah dpt dr Cik Nurul, terus je aku nek bas balik melaka, nak tunjuk kat mak,hehe..




Tuesday, March 24, 2009



KENANGAN BERSAMA TOKOH PILIHAN




SEKITAR SESI TEMUBUAL DENGAN DR. HAJAH NOR AZUWAN YAAKOB




ANTARA BUKU HASIL TULISAN BELIAU


Dengan sedikit paparan tentang tokoh pilihan saya ini, diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi info yang berguna kepada anda semua. insyaallah, di kesempatan yang lain pula, kita akn bersama-sama dengan seorang lagi tokoh bahasa yang lain.

Jumpa lagi pada ruangan yang akan datang =)

Monday, March 23, 2009

TOKOH PILIHAN


SALAM HARMONI KEPADA PEMBACA SEMUA...

Sebelum kita membuka suatu isu baharu, pada ruangan kali ini, saya ingin memperkenalkan seorang tokoh bahasa yang tidak asing lagi dalam kalangan ahli-ahli bahasa, terutamanya peringkat Universiti Putra Malaysia.

Sedikit ringkasan tentang latar belakang beliau, merupakan seorang pensyarah di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi. pengkhususan dalam bidang kewartawanan, penerbitan, reka bentuk dan grafik. Sebelum bertugas di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, beliau berkhidmat di Kementerian Pendidikan sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (1993-1999). Beliau banyak mempunyai pengalaman dalam Penyelidikan Tentang Wanita dan Pembangunan di bawah biayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP); penulisan berita dan rencana, artikel dalam majalah akhbar seperti Utusan Malaysia, Ad-Dakwah, Timang ,Wanita, Famili, dan Suara Masjid dan juga artikel ilmiah dalam Jurnal Bahasa, terbitan DBP.
Tesis Sarjana beliau bertajuk, Buku Teks Sekolah Menengah: Kajian Tentang Persepsi Guru dan Penggunaannya di Lembah Kelang. dalam bidang kerja, beliau pernah bekerja sebagai Wartawan Utusan Melayu, pegawai penerbitan/pengarang, Kementerian Perpaduan Negara dan Pembangunan Masyarakat; pengarang dan pendakwah Yayasan Dakwah Islamiah (YADIM); editorial Journalist, Institut Teknologi Komputer, Cosmopoint, Kuala Lumpur; dan juru gambar bebas. antara anugerah yang pernah dimenangi oleh beliau ialah Anugerah Cemerlang Kementerian Pendidikan Malaysia pada 1977.
Pada ruangan ini juga disediakan sedikit tentang tokoh pilihan kita, iaitu Dr Hajah Nor Azuwan Yaakob.





Dr. Hajah Nor Azuwan Yaakob


Senior Lecturer

Department of Malay Language
Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi
Universiti Putra Malaysia, 43400 UPM Serdang
Selangor


http://www.fbmk.upm.edu.my/utmk/staffhomepage/images/telefon.gif +603 8946 8753


http://www.fbmk.upm.edu.my/utmk/staffhomepage/images/mail.gif azuwan@fbmk.upm.edu.my


http://www.fbmk.upm.edu.my/utmk/staffhomepage/themes/v1/images/online.gifE-Learning



http://www.fbmk.upm.edu.my/utmk/staffhomepage/themes/v1/images/qualification.gifQUALIFICATION

Ph.D (Journalism - UM). M.Sc (Publishing - UM) Bsc. Comm (Journalism - UiTM) Dip. Ed. (IIUM) Dip. Publishing Studies (UM) Dip. Comp. Graphic & Design (Cosmopoint)


AREA (S) OF SPECIALISATION

Journalism, Publishing, Graphic and Design, Mass Communication, Business Communication/Core Abilities, Professional and Technical Writing



RESEARCH INTERESTS

Journalism, Publishing, Language, Malay Language in Management/Organisation, Graphic and Design, Mass Communication, Business Communication, Core Abillities, Professional and Technical Writing.

http://www.fbmk.upm.edu.my/utmk/staffhomepage/themes/v1/images/teaching.jpgTEACHING

BBM 3401 : Bahasa Melayu Tinggi

BBM3207: Perkamusan

BBW 3401 : Analisis dan Penyuntingan Teks

BBW 3402 : Perekaan dan Penerbitan (Designing and Publishing)

BBW 3404 : Penulisan Laporan, Berita dan Rencana (Report, Article and News Writing)

KOM 5517 : Penulisan, Penyuntingan dan Penerbitan - pascasiswazah

BLM 1053 : Bahasa Melayu Pengurusan (PJJ UUM)

Business Communication/Core Abilities

Malay Language for Foreign Students

Bahasa Melayu Korporat

http://www.fbmk.upm.edu.my/utmk/staffhomepage/themes/v1/images/publication.jpgMAJOR PUBLICATIONS

- Nor Azuwan Yaakob."Sejarah Perkembangan Penulisan dalam Pembinaan Tamadun Manusia" dlm. Jurnal Bahasa 43 : 8, hlm 710 - 724. 1999.

- Nor Azuwan Yaakob. "Analisis Kualiti Bahasa Buku Teks Matematik KBSM" dlm. Monograf Jabatan Bahasa Melayu, Universiti Putra Malaysia, 2, 1999: 70 - 79.

- Nor Azuwan Yaakob. "Analisis Kualiti Buku Teks Bahasa Melayu KBSM" dlm. Jurnal Bahasa, 44:8, hlm 777 - 796. 2000.

- Nor Azuwan Yaakob. 2006. "Retorik Kewartawanan dalam Konteks Keperkasaan dan Kelestarian Akar Budaya Melayu". Prosiding Persidangan Antarabangsa Bahasa, Sastera, dan Budaya Melayu Ke-2. UPM, Jilid 1:441-460.

- Nor Azuwan Yaakob. "Maklumat Leksikal dalam Struktur Kasus dan Argumen dalam Penulisan Berita" dlm. Jurnal Bahasa 6:4, hlm. 627-656, 2006.

- Nor Azuwan Yaakob. "Penulisan Retorik Kewartawanan Melayu dalam Konteks Pemerkasaan Martabat Budaya Bangsa". dlm. Jurnal Bahasa Brunei 12, hlm.51 - 63, 2007.

- Nor Azuwan Yaakob. Retorik Kewartawanan Melayu Akhbar Berita Harian (1957-1999). 2008. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Nor Azuwan Yaakob (ed.), 2009. Mencari Makna Diri Melayu : Untuk Renungan Bangsaku. Kuala Lumpur : Persatuan Linguistik Malaysia.

- (Dalam proses menulis/menghasilkan buku berjudul Perkembangan Muzik Melayu, berkolobarasi dengan Pak Yusnoref, tokoh sasterawan, budayawan dan muzik Singapura, seangkatan Allahyarham P. Ramlee).

http://www.fbmk.upm.edu.my/utmk/staffhomepage/themes/v1/images/profesional.jpgPROFESIONAL SERVICES

i. Kewartawanan (penulisan berita dan rencana dll).

ii. Penulisan Profesional dan Teknikal (laporan, teks ucapan, minit mesyuarat, surat rasmi dan memo, kertas cadangan/ilmiah, dokumen rasmi kerajaan/organisasi dan lain-lain.

iii. Bahasa Melayu dalam Pengurusan/Pentadbiran/Organisasi.

iv. Penerbitan, perekaan dan percetakan.

v. Komunikasi Massa, Komunikasi Perniagaan, Komunikasi Korporat dan Core Abilities.

vi. Reka bentuk dan Grafik.

vii Penyuntingan teks (copyediting and substantive editing).

viii Penyeliaan dan penilaian tesis/disertasi/manuskrip/buku/karya non-fiksyen dan lain-lain.



http://www.fbmk.upm.edu.my/utmk/staffhomepage/themes/v1/images/seminar.gifSEMINAR/WORKSHOP

KEHADIRAN/PENYERTAAN

Konferen / Seminar

The 15th Biennial Conference of the World Communication Association anjuran FBMK dan World Communication Association pada 27 Jun 1999 - 2 Julai 1999 di Palace of Golden Horses, Sri Kembangan, Serdang. (AJK)

Seminar Antarabangsa Pengajaran dan Pemelajaran Bahasa Melayu untuk Penutur Asing pada 22 -23 Julai 2004 di Dewan Persidangan Pusat Pendidikan Luar,UPM. (Peserta)

Seminar Kisah Melaka 1511 pada 27 Julai 2004 di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Air Keroh, Melaka. (Peserta)

Seminar Penyelidikan Bahasa, Sastera, Budaya dan Komunikasi pada 17 - 19 Januari 2005 di UPM. (Peserta)

Seminar Penyelidikan Bahasa dan Sumbangan Majalah dalam Penyebaran Hasil Penyelidikan Bahasa anjuran Jabatan Bahasa Melayu, FBMK dengan kerjasama Bahagian Majalah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) pada 28 Mei 2005. (Peserta)

Seminar dan Pameran Warisan Melayu dan Peribumi pada 13 September 2005 di Dewan Persidangan Pusat Pendidikan Luar, UPM. (Peserta)

Seminar Nilai Murni Peringkat UPM pada 22 Disember 2005 di Dewan Persidangan Pusat Pendidikan Luar (IDEAL), UPM. (Peserta)

Persidangan Antarabangsa Bahasa, Sastera, dan Budaya Melayu Ke-2 anjuran Jabatan Bahasa Melayu, FBMK, UPM dengan kerjasama Kementerian Kebudayaan dan Warisan serta Dewan Bahasa dan Pustaka pada 24 - 25 Januari 2006 di Dewan Persidangan, Pusat Pendidikan Luar, UPM. (Pembentang kertas kerja yang berjudul Retorik Kewartawanan dalam Konteks Keperkasaan dan Kelestarian Akar Budaya Melayu).

Seminar Melayu Mahawangsa pada 18 Julai 2006 di Dewan Persidangan, Pusat Pendidikan Luar, UPM. (AJK Pameran dan Dokumentasi)

Seminar Linguistik dan Bahasa Melayu II anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), BBSM dan KeKKWa pada 7 - 8 September 2006 di DBP, Kuala Lumpur. (AJK Pendaftaran dan penulis kertas kerja bersama Prof. Madya Dr. Haji Arbak Othman berjudul "Maklumat Leksikal dalam Struktur Kasus dan Argumen dalam Penulisan Berita")

Seminar dan Pameran Penyelidikan pada 16 - 19 Oktober 2006 anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM . (Pembentang kertas kerja berjudul " Kata Pinjaman dalam Berita Utama Akhbar Berita Harian (1957-1999").

Seminar Memartabatkan Budaya Bangsa Melalui Penulisan Media dan Perhubungan Awam pada 30 Januari 2007 anjuran Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (IKSEP) dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), kawasan Selatan dan Universiti Teknologi Mara (UITM, cawangan Melaka di Hotel Legacy, Melaka. (Pembentang kertas kerja berjudul ’Penulisan Retorik Kewartawanan Melayu dalam konteks Pemerkasaan Martabat Budaya Bangsa’).

Seminar Kebangsaan Bahasa dan Linguistik Melayu yang bertema ’Profesionalisme Guru Bahasa Melayu dalam Pendidikan Era Globalisasi’ pada 8 Mac 2007 anjuran pelajar Master Bahasa Melayu, (BBM 5600 : Seminar Bahasa Melayu ) dan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM. (Peserta)

Seminar Antarabangsa Linguistik dan Pembudayaan Bahasa Melayu Kali ke-4 pada 11 -12 November 2008 anjuran Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan kerjasama Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia (Ketua AJK Buku Program/Cenderamata dan Hadiah serta Pengerusi Pembentangan Kertas kerja, dan peserta seminar).

Bengkel

Bengkel Penulisan Teknikal Eksekutif Felda pada September 2004, anjuran DBP dan Felda Holding sdn. Bhd., di Hotel Residen, Bangi, Selangor. (Penatar)

Bengkel Penulisan dan Penerbitan pada 13 -17 Disember 2004, anjuran Perpustakaan Negara Malaysia di Menara TH Selborn, Kuala Lumpur. (Penatar)

Bengkel Pembelajaran Berpusatkan Pelajar pada 28 Disember 2004 - UPM. (Peserta)

Bengkel /Kursus Penulisan Profesional, anjuran Pusat Pemajuan Profesional (PACE), UPM dan Badan Pencegah Rasuah di Maktab Latihan Polis, Kuala Kubu Baharu pada 6 - 7 September 2005. (Penatar)

Bengkel Pengurusan Tatatertib pada 14 - 15 Disember 2005 di Dewan Zaaba, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM. (Peserta)

Bengkel Learning Outcomes Initiatives 1 pada 15 - 16 Februari 2006 di Bilik Seminar 1-3, Fakulti Ekologi Manusia, UPM. (Peserta)

Bengkel Learning Outcomes Initiative 2 pada 22 - 23 Mac 2006 di Bilik Seminar, Blok B, Fakulti Kejuruteraan, UPM. (Peserta)

Lokakarya Teori dan Kaedah Penyelidikan Linguistik -- ( Prof. Dr. Bernd Nothofer, Ketua Pusat Pengajian Asia Tenggara, Universiti Frankfurt, Jerman)) pada 12 - 19 September 2006 anjuran Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi(FBMK), UPM pada 12 - 19 September 2006. (Peserta)

Bengkel Penulisan Laporan pada 1 - 5 Mac 2007 anjuran Jabatan Penerangan Malaysia di Hotel Kondo Istana, Langkawi, Kedah. (Penatar)

Bengkel Penulisan Punca Ketidakpatuhan pada 5 September 2007 di Bilik Seri Amar, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM (juruaudit dalaman) ISO)/(Peserta).

Bengkel Penulisan Ketidakpatuhan dan Tindakan Pembetulan pada 11 Jun 2008 di Bilik Seri Amar, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM. (Peserta)

Lain-lain

The 9th International Forum on Publishing Studies anjuran Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya, Penerbit Universiti Malaya Press, Majlis Buku Malaysia dan Persatuan Pengajian Penerbitan Negara Jepun pada 1 -2 September 1999 di Auditorium Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, Kuala Lumpur. (Peserta)

Kursus Lotus Notes dan Aplikasi Smart Suite pada 18 - 23 Oktober 1999 di FBMK, UPM. (Peserta)

Majlis Perasmian Sambutan 10 Tahun Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi pada 07 Januari 2005. (Peserta)

Majlis Taklimat Pelajar Baharu Program Pengajian Siswazah Semester 2 2005/2006 pada 16 Disember 2005 di Dewan Zaaba, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM. (Peserta)

Ceramah berjudul Teamwork for the Peak Performance oleh Prof. Dato’ Dr. Sheikh Omar Abdul Rahman pada 26 Januari 2006 di Bilik Seri Amar, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM. (Peserta)

Kolokium Penyelidikan oleh Dr. Normahdiah Sheikh Said, berjudul ’An Experimental Study to Develop An Engaging Multimedia Design Model For Children’ pada 22 Februari 2006 di Bilik Seri Amar. Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM. (Peserta)

Kolokium Penyelidikan oleh Dr. Megat Al-Imran, berjudul ’Political Economy of Malaysia Documentary Production’ pada 1 Mac 2006 di Bilik Seri Amar, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM. (Peserta)

Kolokium Penyelidikan oleh Dr. Vijay Kumar Mallan, berjudul ’Malaysian Native Speakers in Mainstream ESL Classroom:Insights from Verbal Protocol’, pada 8 Mac 2006 di Bilik Seri Amar, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM. (Peserta)

Kursus Asas Penulisan Profesional anjuran Pusat Pemajuan Profesional (PACE), UPM dan Felda Holding Bhd., pada 12 - 14 April 2006 di Rievera Bay Resort, Melaka. (Penatar)

Siri Ceramah Kelab Penulis Ilmu Persatuan Linguistik Malaysia (PLM) berjudul "Pemindahan Tesis Kepada Buku" oleh Prof. Madya Dr. Hamedi Mohd Adnan, pada 21 April 2006 di Bilik Seri Amar, FBMK UPM, anjuran PLM. (Peserta)

Kursus Penilaian Tahap Kecekapan (PTK3) pada 15 - 23 Mei 2006 di Hotel Residence, Bangi, Selangor Darul Ehsan. (Peserta)

Kursus Penulisan Profesional pada 28 - 30 Jun 2006 anjuran Perpustakaan Negara Malaysia di Bangunan TH Selborn, Kuala Lumpur. (Penatar)

Kursus Penulisan dan Penerbitan pada 10 - 13 Julai 2006 anjuran Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM), Kementerian Pelajaran Malaysi, di Hotel Capitol, Bukit Bintang, Kuala Lumpur. (Penatar)

Taklimat Kesedaran ISO untuk staf Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM. pada 10 Ogos 2006. (Peserta)

Pameran Bahasa dan Sastera Negara pada 28-30 Ogos 2006 di Dewan Tun Razak, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur. (Petugas)

Majlis Konvokesyen Ke-30 Universiti Putra Malaysia (UPM) pada 19 September 2006. (Petugas)

Modul Keselamatan Jalan raya oleh Timbalan Naib Canselor (TNC) Akademik dan Pengantarabangsaan, Universiti Putra Malaysia, Prof. Ir. Dr. Raden Umar Radin Sohadi, Oktober 2006. (Penyunting)

Kursus Komunikasi Korporat (Pengurusan dan Profesional) pada 29 Januari 2007 anjuran Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN), Jabatan Perkhidmatan Awam, Malaysia, di INTAN Bukit Kiara, Kuala Lumpur. (Penatar).

Pertandingan Penulisan Esei Peringkat Kebangsaan (Guru-guru Agama Seluruh Malaysia) pada 21 - 23 Februari 2007 anjuran Jabatan Pendidikan Islam dan Moral, Kementerian Pelajaran Malaysia di Hotel Grand Continental, Kuala Lumpur. (Ketua Hakim)

Kursus Memartabatkan Adat Melayu Peringkat Daerah Melaka Tengah dan Jasin, Melaka pada 26 -27 Februari 2007 anjuran Institut Seni Malaysia Melaka (ISMMA) dengan kerjasama Pejabat Daerah dan Tanah Melaka Tengah serta Pejabat Pembangunan Negeri Melaka di Hotel MITC dan Akademi Pelancongan Melaka. (Pembentang kertas kerja berjudul ’Pembentukan Nilai Menerusi Pembudayaan Komunikasi Berkesan’ serta sebagai penatar)

Kursus Setiausaha Surau/Masjid Daerah Kuala Langat pada 16 - 18 April 2007 anjuran Institut Latihan dan Dakwah Selangor (ILDAS), Sabak Bernam, Selangor Darul Ehsan. (Penatar)

Majlis Jasa Dikenang, Budi Disanjung pada 29 April 2007 anjuran Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM bertempat di Hotel Residence, Bangi, Selangor Darul Ehsan. (AJK)

Kursus Penyuntingan Intensif pada 7 - 11 Mei 2007 anjuran Persatuan Linguistik Malaysia di INTEKMA Resort, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. (Penatar)

Kursus Penulisan Dokumen Rasmi pada 15 - 16 Mei 2007 anjuran Persatuan Linguistik Malaysia (PLM) di Hotel De Palma, Sepang, Selangor Darul Ehsan. (Penatar)

Kursus Setiausaha Surau/Masjid Daerah Sepang pada 12 Jun 2007 anjuran Institut Latihan dan Dakwah Selangor (ILDAS), Sabak Bernam, Selangor Darul Ehsan. (Penatar)

Kursus Penulisan Dokumen Rasmi pada 13 Jun 2007 anjuran Persatuan Linguistik Malaysia di Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan Malaysia (ILKAP), Jabatan Perdana Menteri (Penatar)

Kursus Komunikasi Berkesan pada 24 Jun 2007 anjuran Bahagian Hal Ehwal Khas, Kementerian Penerangan Malaysia di Jeram, Selangor Darul Ehsan. (Penatar)

Majlis Bersama Tokoh Tan Sri Aziz Tapa pada 8 Ogos 2007 berjudul ’Pantun: Warisan Bangsa Sepanjang Zaman’ anjuran Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), Universiti Putra Malaysia.

Menerima lawatan Delegasi Communication Universityof China (CUC) ke Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), Universiti Putra Malaysia pada 8 Ogos 2007.

Anugerah Persatuan Kewartawanan Kelab Wartawan Terengganu (KAWAT)-EXXONMOBIL pada Oktober 2007 (Panel Hakim 1)

Penilai dan Penyunting Manuskrip "Asas Penerbitan Elektronik". 2008. Penerbit Universiti Utara Malaysia.

Kursus Sistem Pengurusan Kualiti (QMS 4) pada 4 - 5 Februari 2008 anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia di Institut Latihan Keselamatan Sosial KWSP (ESSET), Bangi, Selangor Darul Ehsan.

Kursus Ketrampilan Bahasa untuk Komunikasi Berkesan, Penulisan Laporan, Surat Rasmi, Minit Mesyuarat dan Kertas Cadangan pada 2 - 5 Jun 2008 anjuran Persatuan Linguistik Malaysia(PLM) dan Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (ILKAP) di ILKAP, Bangi. (Penatar)

Lokakarya Penasihatan Akademik pada 26 - 27 Jun 2008 anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), Universiti Putra Malaysia di Auditorium Jurutera, Fakulti Kejuruteraan. (Peserta)

Menerima lawatan Delegasi Australian Defence Force School of Language ke Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM pada 23 September 2008.

Kursus Tatabahasa dan Penulisan Bahasa Melayu pada 29 - 31 Oktober 2008 anjuran Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (ILKAP), Jabatan Perdana Menteri dan Persatuan Linguistik Malaysia (PLM), Bangi, Selangor Darul Ehsan (Penceramah/Penatar)

Sesi Bicara Warisan bersama Bonda Rokiah Ahmad (Cucunda Raja Ali Haji) - Syair-syair Raja Ali Haji yang Terpendam pada 5 Februari 2009 anuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), UPM. (Peserta)

Kursus Keterampilan Bahasa untuk Komunikasi Berkesan, Penulisan Laporan, Surat Rasmi dan Minit Mesyuarat pada 23 - 26 Februari 2009 anjuran Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (ILKAP), Jabatan Perdana Menteri, Bangi, Selangor Darul Ehsan.