Saturday, December 6, 2014

Ke Kuching Ke Kite

Sebenarnya malas nak pegi, sebab bukan oversea, hahaha! Ceh, berangan! Namun, disebabkan bos paksa jugak ikut aku pun redha jela ikut. Booked tiket pun last minit, dengan bos kena naik MAS sebab #withmaswetrust hehe
Tapi aku naik awal sejam, bos naik pukul 3pm so aku tunggu kat hotel jela. Kesian jugak bos sorang-sorang je, geng takde, tapi kadang-kadang kena berdikari jugak kan. Tak excited sangat pun pegi walaupun first time ke Sarawak. Maybe sebab Nami selalu bawak balik kek lapis, ikan terubuk masin, tu sebab tak teruja agaknya.

Tunggu flight ready, alone!
 
Nasib ada Min, Kak Ta (Dr. Rozita) pun ikut serta seminar ni, kalo tak jalan sorang-soranglah jawabnye. Jumpa kat airport Kuching, terus naik teksi check in hotel. Takdelah jauh mana hotel dengan airport, lebih kurang 15 minit.

Selama 4 hari, 3 malam, alhamdulillah makan, penginapan, transport semua ditaja oleh seminar. So bawak badan, perut, otak, jangan bawak gaduh!  Sepanjang keberadaan kami di sana, sempat jugaklah pergi ke bazar Kuching, pegi tengok kedai-kedai kek lapis, naik bot pusing-pusing Sungai Sarawak tengok view sunset.

 View daripada tingkap bilik, memang strategik!


Memang orang pandai kena pakai spek ke? haha

testing kehebatan lenovo 920, okla if nak compared dengan first love dulu,htc =(

 


 Gambar wajib amik kalo datang Kuching!

Sebelum balik, satu bas rombongan dibawa singgah  ke rumah salah seorang pelajar yang kebetulan satu jalan nak ke airport. Dapatlah merasa laksa Sarawak, kek lapis buat sendiri, mee kari dan macam-macam pencuci mulut! Burp....alhamdulillah, murah rezeki tuan rumah =). 

post sket dengan Dr. Jess, antara student Dr. Aina yang selalu baca berita kat RTM, sekarang dah jadi pensyarah kat UPNM. Banyak bagi nasihat, galakan tuk terus timba ilmu dari sifu. AKu nak jadi pembaca berita memang dah terlambat untuk dipomenkan muka, so teruskan jela cari rezeki dengan cara begini. haha

Jadi, sekian saja coretan trip ke Kuching. Mohon lepas ni suruh urusetia buat kat Bandung ke, Jogyakarta ke, barulah semangat nak join, hehehe. Adios, amigos (^_^)




Tuesday, December 2, 2014

PRPI 2014

Setelah berehat dua tahun tanpa ada sebarang projek yang layak ditayangkan kepada umum, akhirnya PRPI 2014 dapat jugak team kami masuk bertanding. Projek dari 2010 pastu dikembangkan lagi tahun 2012 dan akhirnya berjaya direalisasikan. Tahniah kepada semua yang pernah menyumbang masa, tenaga, idea untuk memastikan projek ini berada di tempat yang selayaknya.




aku pun da macam bos, asyik.....

budak-budak sekolah yang beria serbu. Semua nak main game!
Cenderamata untuk TNC. Thanks kepada yang sponsor baju dan sudi buatkan goody bag and barang-barang cenderamata yang lain. Memang terbaik!
Team member tahun ni. Tahniah semua =)

*Tahun depan try peringkat kebangsaan lak. Baru cukup KPI

Happy November


Pertama-tamanya syukur kehadrat Ilahi akhirnya hutang kat diri sendiri dah terlunas. Walaupun agak dramatik, proses-proses terakhir nak mendapatkan tittle master tapi if Allah da kata cepat or lambat mesti akan dapat punya. Ada hikmah jugak kenapa aku tak konvo tahun lepas, memang Allah bagi rezeki triple! alhamdulillah...


Cik Ayah

Cik Emak

suppoter khas dari Melaka,terima kasih ler datang...

penyokong kuat, time register master dulu Alonglah yang tolong uruskan, bayarkan duit yuran, Thanks long, sobsob

family kedua, neto n the geng.Thanks baba bagi hadiah...hehe

macam hari kawin lak, kena kiss kiss nih

Dan tidak lupa juga terima kasih yang tak terhingga kepada boss aku, Dr. Norma sebab redha melayan mood menulis aku yang tenggelam timbul, sentiasa tanya walaupun dah tau jawapan,haha. Siap beli kek, bagi bunga,hehe Thanks bos!

Terima kasih untuk hadiah, ucapan, bunga, doa dan ingatan. Semoga akan lebih bersemangat untuk fasa yang seterusnya. Terima kasih untuk famili ceria, kawan-kawan, Ida, Pia, Arn, Netto, Chess dan siapa-siapa yang pernah memberi kata-kata semangat untuk terus habiskan sisa-sisa hutang.
Alhamdulillah......Akhirnya aku konvo!


Thursday, August 21, 2014

persediaan untuk melancong/ mengembara

Assalamualaikum semua, wah sungguh berseri-seri matahari memancarkan haba sampai basah ketiak dibuatnya. Semoga semua sihat, kenyang, lapang, riang, senang dan bawak-bawak bertenang.
Post kali ni hanya sekadar konsep sharing is loving gitu. Sesapa nakgi travel indoor, outdoor, nature hunter macam aku, kaki pulau, kaki gunung, kaki diving, semua boleh guna. even nakgi melancong kat Sekincan pun kena prepare macam nakgi obersi layaknya!

So benda pertama yang kena ada, if nak pegi luar dari Malaysia kenalah ada passport yang masih lagi valid expired date. Passport ada 2 jenis, yang RM100 untuk dua tahun dan RM300 untuk lima tahun. If dua tahun, valid date hanya 18 bulan saja. naya je tiket flight da tempah, dah nangis-nangis lambai tangan kat airport, dah check in siap, selfiesh lagi masuk insta, tetiba kat imigresen tak lepas, hahahaha.


Ok, yang kedua kena riki, survey tempat mana yang korang nak pegi. Kena tengok geografi dia, cuaca, ada masalah politik tak, kes bom-bom ni, gempa bumi ke, hujan renyai-renyai or hujan yang boleh buatkan shawl terbang sangkut atas pokok kelapa. So bila dah tau semua perkara di atas, dah timbang-timbang pro and cons so dah boleh usha hotel. Contohnya, if korang suka pulau, jangan main bedal je book hotel, packages semua, tengok season jugak, sebab most island kat Malaysia ni bulan Oktober sampai Mac dia tutup sebab monsun timur laut. Banyakkan membaca, abang google kan ada.....

So bila dah kompom ngan partner nak pegi mana, dah boleh book tiket flight ke, tiket bas ke, feri, train, kapal laut, tumpang kat celah-celah kontena. Bila dah ada tiket perjalanan, so memang dah betul-betul comfirm baru book hotel, hostel, motel atau dorm atau guesthouse, tengok bajet korang banyak mana.

Then, bila dah dekat dengan tarikh kejadian, bolehla keluarkan beg roda hello kitty bawah tangga tu, dah boleh pack-pack barang yang nak bawak. Ok, part ni memang aku tak nafikan perempuan memang sangat leceh, complicated, extraworriedphobia dan kaum ni akan pack barang macam pegi sebulan! Susah sikit nak nasihat part ni, apa yang boleh kurangkan, jimat space, jimat kilogram, jangan bawak seluar jean smpai 3 helai! Jangan bawak 12 helai shawl yang berlainan warna, lain pesen, lain manik, TAK PERLU! 

cantik tak beg kite =p

aku lagi layan backpackers punye style. Tido kat airport je, tak pun cari youth club

If lagi bagus, korang riki-riki persekitaran tempat yang nak pegi tu kat internet, baca review orang yang dah pernah pergi, buat list tempat-tempat yang menarik untuk pergi tengok, buat skali budget untuk setiap hari, spend makan berapa, spend rent car, entrance fees berapa, airport tax, budget nak main banana boat, sewa kayak, semua masukkan, baru clear berapa nak bawak. Kan aku dah kata, perempuan memang complicated - termasuk penulis yang merupakan seorang perempuan =p

Lagi satu yang penting rasanya, activekan kad ATM untuk international user. In case korang memang dah pokai shopping lupa diri, so boleh cucuk kat mana-mana ATM yang valid. Jangan lupa bawak camera, sun block, swim suit, and sentiasa update dengan ahli keluarga supaya dia orang boleh tahu korang kat mana.

Last but not least, enjoy ur holiday, reward diri dengan bersatu dengan alam. Adventure is out there beb!

* Mera bhai ajak minum-minum fresh orange kat pantai mengadap lautan pasifik pulak!

style siot bawak beg sambil berangan dipeluk Alexander the Worrior~ 
Rome 10/13

Monday, August 4, 2014

SELAMAT RAYA HARI-HARI SAMPAI SEBULAN!


Weh, tittle post pun dah panjang berjela, memang nak balas dendam ke ape nih? Nak buat macam mana kan, semangat raya tu ada berbaki lagi, ni rendang pun terasa-rasa je kat hujung lidah, haha.

Seperti biasa, raya memang kat kampung, rumah nenek and pakndak sebab yang paling otai masih ada lagi. If raya kat rumah memang bapak tak best! Pernah sekali try time Qaseh lahir tapi serius tido je sebab takde orang datang, semua pakat serbu kampung sebab ingat kita orang raya sana. So, tak perlulah memandai-mandai nak raya rumah sendiri, lain kalau ada lagi sorang bujang yang dah kawin, kita pakat raya rumah lak.

So, bila raya macam basi pulak asyik nak cerita pasal rendanglah, lemanglah, kuih rayalah, hantu rayalah dan semua yang raya. Tahun ni bapak sedara, mak sedara semua balik, yang tak cukup korum dak abang je pagi raya dia kat rumah Kak Sally (merangkap isteri) yang dah siap jeling-jeling dak abang start bulan Rejab aritu tanda tahun ni giliran beraya di rumah beliau, hahaha.

Baju raya aku yang paling suspen setakat dua tiga tahun ni. Mana taknye, yang lain dua tiga minggu sebelum raya dah siap, dah pakat nak beli tudung kaler ape, yang corak kat bahu ke, sisi buah pinggang belah kanan ke, semua dah ada depan mata. Yang aku punye baju raya memang normal akan dapat tengahari yang esoknya nak raya, mampu? suspen sangat kan? haha, nak buat macam mana, nak sangat amik designer tahap neelofa. Harus sabar dan redho je bila terima baju, janji boleh pakai, thanks Erin!

So, ni jela gambar raya yang ada, aku belanja tiga empat keping cukupla kot.

amik ko kopek kerang sampai 90kg! Asal tak genapkan je 100kg?!
 "kami suka kopek kerang, tiap-tiap tahun kami kopek kerang!"

Sebelah malamnya, seperti biasa jemaah dan bertakbir beramai-ramai, syahdu sapa yang tak balik raya weh, stok nangis tengok ramai-ramai dah berkumpul.

syarat-syarat sebelum makan

 lepas makan, kita main pass-pass hadiah
tahun ni dah tahun ke 12 kita orang meneruskan acara malam raya ni, lama kan! aku time tu baru PMR kot, mudanya......

di pagi raya, line up tunggu que nak salam

inilah gambar raya yang paling raya, haha

lepas dah makan lemak-lemak, terus mata kuyu je. Yang lelaki semua pegi solat raya, aku dapatlah tido selelap dua sementara nak tunggu ahli jemaah cukup. Tengah-tengah syiok tido, tetiba along kejut suruh siap. aku yang terpisat-pisat bangun terus je lilit shawl dan berdezup masuk kete. Tahun ni nak kelainan sikit, shoot jauh-jauh.

tadaa, inilah hasil kegigihan semua


Pengkalan Balak, Masjid Tanah

semua nak selfiesh!

last-last pakai pendayung sampan je, semua dapat masuk!kehkeh

last pict,

SELAMAT HARI RAYA SEMUA, MAAF ZAHIR DAN BATIN, SEMOGA KEGEMBIRAAN, KEBAHAGIAAN DAN REHDA ALLAH SENTIASA BERSAMA KITA, amin~~~

Monday, June 16, 2014

Bali is owesome! (PART 3)

Hari berikutnya dan terakhir di Bali, kami ahli rombongan pergi ke belah-belah pantai je, tengok laut, tengok manusia, tengok bumi. Layankan gambar di bawah untuk tatapan dan rujukan jika satu hari nanti korang mahu ke sana, amin....

Masih dalam mood hari raya orang Bali. 



subhanallah~~~







pekena air kelapa sambil layan jagung bakar depan pantai yang indah terbentang, heaven!

Dah kembung, kami terus ke Uluwatu Temple, masuk kena bayar, dan berpakaian kemas, tak boleh naked, dan kena pakai selendang ikat kat pinggang. Maybe dewa dia suka tengok para gadis begini agaknya....hurm.

nampak dah tinted tak lepas JPJ je muka aku, nak bagitau korang, sumpah panas tak tipu!
 
mata tak boleh bukak, haha
  
 temple atas tu kalo semayang memang tak kusyuk jawabnye, gayat lebih!




khadijah with her new boyfie,kehkeh

aku kalo amek gambar memang cantik, bila suruh orang lain amik gambar, huh, boleh gadoh!



sedang melayan si ratu selfie, thanks Joni for this snappy =)



Overall, this is so wonderful moment, temple betul-betul atas cliff, putus cinta, heart brooken person tak dibenarkan naik, kebarangkalian terjun tiruk adalah tinggi, hehe. Bagi aku, Bali is for nature even pub banyak tapi ada je tempat yang boleh korang tenangkan fikiran, lihat alam.

Bali ni semua benda yang popular mesti ada tiket, kena bayar, 30 ribu lebih kurang rasanya. So sediakan duit. For this trip, at least kena sediakan 2juta only for transportation, makan, bayaran masuk semua, belum lagi shopping! Gila masuk tempat shopping, memang lost! So, budget kecik pun boleh datang, insyaallah boleh pangkah Bali punye.

For next trip, masih lagi dalam perancangan, itinerary dalam pembikinan, pasport kene renew, international license kena mohon kat JPJ, so macam besar je bunyi next plan....jengjengjeng~~~ hehehe...
Mohon Tuhan mudahkan segala, dapat nikmati indahNya, amin!