Thursday, December 31, 2015

365 0f 365

Fhewww....

Biar papaya kita dah betul-betul kat hujung tahun? Ini bukan dah hujung, memang corner lot dah, lagi 16,17 jam dah masuk 2016. Fuuuuhhhh~

Apa yang terkesannya 2015 dan apa yang bestnya 2016?

Aku tak suka flashback, malas nak tengok belakang, throwback, looking back, segala jenis back! Tapi, sebagai konklusi hidup sepanjang tahun 2015, aku boleh katakan, yah 2015 adalah tahun permulaan dan pengakhiran. Tahun yang aku banyak mencabar diri, menyerlahkan potensi diri yang selama ni aku pun tak tahu yang aku ada. 

Tahun 2015 jugak aku amik keputusan untuk sambung lagi belajar setelah rehatkan minda dan trauma dalam setahun setengah. Trauma dol part writing, tunggu turn viva, correction, ergghhh! Hampir-hampir aku merajuk, dah takmo lagi mengaji, hihihi. Tapi, alhamdulillah rezeki nak sambung belajar tu ada lagi.

Tahun 2015 dari segi kerja, mungkin yang terbaik pernah aku lalui. Dikelilingi oleh kawan-kawan
yang datang daripada pelbagai background study, buatkan otak ortodoks aku berkembang. Invironment kerja yang sangat positif, kawan-kawan sentiasa support each other, kalo aku ada sesi presentation esok, hari ni dia orang dah suruh aku practice depan dia orang, komen, bagi semangat. Kalo aku text mintak tolong check proposal tengah malam, takde hal kawan-kawan ni bagi feedback direct, seriously aku tak pernah merasai kerja yang macam family, TEAM WORK even masing-masing lain teknologi, lain projek.

Tahun 2015, tahun berjalan-jalan dengan family. Selalu trip keje je, dan aku suka jenjalan! Bulan 3 jenjalan Bandung dengan family, bulan 6 pegi Bangkok pasal keje, then bulan 10 pi Miri sebab keje jugak dan last trip pegi tunaikan umrah awal bulan 12 hari tu. Alhamdulillah, syukur Allah bagi rezeki sihat, kewangan, untuk dapat tengok dunia lain. Seronok sebenarnya dapat spent time dengan family, jalan-jalan, makan-makan, gelak-gelak. Dan disebabkan Along, aku dan Nami masih anak bujang kesayangan cik kiah (sendiri declare!) memang lagi gamatlah trip tersebut! Insyaallah, kalau ada rezeki lagi, pasni trip keje pun aku angkut jugak cik kiah ikut sekali. If dapat rezeki memang nak bawak mak pegi tempat mana yang dia teringin nak pi. Tengok drama Korea, nakpi Korea, tengok cite hindustan nakpi India...Haishhh....hahaha

Tahun 2015, masih tak pandai bermain cinta, errkkk, haha! Serius, aku bab ni memang failed. Tak pastilah sebab Cik Suboh tak habis turunkan ilmu, Cik Kiah tak hafal ayat pemanis ke, tu yang sampai sekarang dok terkulat-kulat sorang-sorang...huhuhu. 
Adalah jugak kenal-kenal, tapi takat tu jela. Yang admire selalunya tak laki orang or tunang orang! Huh, hehehe... Tapi, aku rasa part jodoh ni insyaallah ada. Yang penting kita happy dengan diri kita, hidup kita, insyaallah benda yang baik-baik akan datang, macam jodoh. 

Uiitt, panjangnye aku tulis! If ikutkan mood sekarang memang boleh buat buku! Jadi, kesimpulannya, buku cerita aku mungkin takkan pernah sama dengan buku orang lain. Kita tak boelh nak harapkan buku kita sama dengan orang lain sebab setiap orang jalan cerita berbeza-beza. Kita selalu nampak yang indah-indah, bahagia dekat buku cerita orang lain, tapi terkadang kita lupa yang kita pun sebenarnya bahagia, tapi kita yang tak perasan. 

Kepada 2016, aku tak mintak banyak. Sekadar yang bercukupan untuk hidup, sihat, murah rezeki sentiasa happy dengan diri sendiri, hidup sendiri dan Allah rahmati setiap apa yang kita lakukan. Aku jangkakan 2016 sangat bergemerlapan, tahun yang kuat, tough, bunga-bunga cinta, sukses dan seret beg pegi tengok dunia lagi! Amin.


*Shine bright like a diamond!

Thursday, December 17, 2015

Youth Entrepreneurship Camp (YEC) 2015


Agak berkurun baru nak update, bukan malas je alasannya, lepas balik dari Miri keje datang memang tak putus-putus. Jadi, buat slow-slow, relax-relax, ada masa barulah up cerita satu-satu. 

25 October yang lalu, team Innohub hantar wakil 3 orang pegi join YEC kat Miri Sarawak dan aku termasuklah antara yang bertiga tu. Mula-mula tak comfirm lagi pegi ke tak, so takdelah cuak sangat nak fikir apa yang nak dipresent ke, dicakap ke, tup-tup bos besar mintak no IC and card matrix, ini memang kes sah kena pegi T__T
Pegi jalan-jalan orang sponsor sape tak suka kan, tapi yang melecehkan hati ni nak memikirikan sepanjang 5 hari tu dok mengadap aktiviti yang memerlukan kita bercakap, itu yang lecehhhh...huhuhu. Even dah berpuluh kali present tapi tetap jugak tak suka nak bercakap depan orang, teruk sungguh perangai!

Pendekkan cerita, dengan rela dan berat hati pergilah jugak kan,haha..So, sepanjang kat Miri, memang dah tau schedule dia pack macam mana, pastu digabungkan dengan budak-budak daripada u lain, semua berabuk je speaking menjadikan aku anti-social, hahaha. Overall, best, makan nice, weather panaihhh, tidoq tak cukup, hihi

Setiap hari memang penuh dengan talk, taiko-taiko entrepreneur akan bagi talk, buat aktiviti berkumpulan, talk lagi dan macam-macam. Ada satu aktiviti yang kita hanya dibekalkan dengan klip kertas dan perlu trade in klip tu dengan apa-apa barang yang berharga! Memang best game tu sebab group aku dapat tukar klip kertas dengan tayar lori, hahaha, pastu dengan set CCTV yang dah rosak dan macam-macam lagilah! Moral game tu, kalo nak jadi entrepreneur tak boleh malu, muka kena tebal, huhuhu

Kak Linda from Science Comp, aku wakil kakak2 photostat and Liyin from Biotech kalo tak silap, huhu

Ni team mate, Amir from MTDC, Syed from FRIM dan mamat chinese ni aku dah lupa nama ape, huhu and lagi sorang Afiqah.

Keje main tampal stickers jela


sesi berbual

Prepare final presentation sampai pukul 3 pagi sampai sambung dalam hotel bilik, nasib JAIS tak sampai Miri, hihihi

Last day dengan semua perwakilan dari celah-celah benua mana. Ini wakil daripada Universiti Tokyo , aku pun acah-acah cakap jepung, haha

Pusing-pusing Curtin University, kecik je tapi style memang oversea habis.

Yang aku kagum tahap melopong mulut pasal Curtin ni, kat koperasi dia ada jual PS4, XBOX, gileeeee~~~~

Jumps bos MTDC yang sponsor semua peserta daripada semenanjung, hurm, masaklah dia dah kenal muka sorang-sorang siap suruh follow lagi FB dia sebab nak tahu current progress masing-masing, huhuhu

Aku pun tak sangka akan pergi sejauh ini, walaupun sebebnarnya baru peringkat nak merangkak-rangkak. Kalau dah ada peluang depan mata, tutup je mata dan redah sebab peluang tak datang bergolek dan takkan datang dua kali. Tak silaplah keputusan aku untuk join Innohub dan sambut cabaran bos besar Mr. Zakir. Thanks bos ^_^


*Aku masih kakak photostat yang dulu....hihi

Friday, October 9, 2015

Kursus Kahwin


Dah nak 10 tahun duduk UPM, baru terhegeh-hegeh nak join kursus kawin. Nasiblah kategori pelajar lagi, dapatlah diskaun sikit kan....

Sebebnarnya, takde plan pun nak kawin, hihihi. Cuma, tiba-tiba tergerak hati nak dapatkan sijil kawin ni, senang di kemudian hari. Manalah tau, tiba-tiba dah jumpa future baby aku, boleh terus seret dia pegi jumpa tok kadi la tu jugak....hahaha

Aku pun pegilah daftar online, mak aiiiihhh, ramai betul budak-budak join kursus kawin, lagi advance! Tak silap aku if student, yuran RM50 je, murah kan? Jangan ngengada PM nak pinjam kad matrix aku lak pasni!

If student UPM, boleh pegi masuk Sistem Pendaftaran Online Pusat Islam UPM. Then, pilih kat bahagian pendaftaran kursus/bengkel/seminar- click borang. Pastu isilah form tu. Nanti akan keluarlah macam ni....


Nama aku masih lagi dalam pertimbangan, jangan timbang lama-lama, takut jatuh cinta, cehhh!

* Kalo jumpa future baby aku, memang aku sekeh kepala dia sebab lambat sangat!

AYAH by Andrea Hirata


Whooohaaaa,

Finally aku dapat jug cari novel Andrea Hirata ni. Tak sangka kawan aku sangat peka dengan post aku yang dulu, bila dia dapat tahu ada orang yang supply novel rare, terus dia PM aku. Thanks Helmi aka penulis blog Tetamu Istimewa. Ang memang superb!



Disebabkan buku ni tak masuk Malaysia lagi, so agak susah jugak nak dapat. Jadi, sesiapa yang berminat nak dapatkan buku ni, boleh usha kat detail kat bawah.


If nak dapatkan direct terus ke tangan dekat sekitar Serdang, boleh roger En. Hamizan (013 4370350). Bayar cash pun ok.

Aku tak boleh nak bagi review sebab baru baca 3 muka surat, haha. Nanti-nanti dah ada masa, ade feel baru boleh hadap. Sila baca buku, supaya nak elakkan parkinson awal =p

* Teka teki :
Banyak-banyak buku, buku ape yang kita suka baca awal bulan?


-Buku bank (^_8)

shaking


Hari Jumaat ni Melaka cuti peristiwa sempena Sang Kancil menendang anjing peliharaan Parameswara dulu. So, part cuti aku ikut Melaka, even keje kat KL, hihihi.

Bila balik cuti, tiba-tiba bos besar cari. Agak nebes di situ....


Errrrrr,
aku masih tak tahu nak senyum atau gigil?

*Nanti aku update sebab ape kerana aku still gigil......

Wednesday, September 30, 2015

Melaka Zoo Night Safari


Bila Ustaz Nami balik, mesti ada je aktiviti yang dia nak buat. Ingat kita ni budak-budak sekolah nak ajak pegi zoo? haha....Kalo dah namanya cikgu, aktiviti keluarga pun dah macam lebih kurang aktiviti sekolah, nak pergi muziumlah, nak pergi zoo lah, haishhhh. Disebabkan takmo kena jelingan maut, kena jugaklah ikut.....

Dan disebabkan besday dak Juan yang ke 16 (mudanya lah ai...) bawaklah dia pegi zoo, supaya dia lebih berperangai seperti manusia,kehkeh. Itu pun salah satu bentuk pengajaran, nak bagi susu untuk hubungkan sel-sel otak dah terlalu lambat, hahaha. 

Disebabkan nama pun nak pegi Night Safari, kita singgah jap kat Mydin Melaka, makan-makan, solat-solat. 

muka ahli rombongan

Muka besday boy. Dak bang kot iye pun.....

Yang terlebih excited



Ini je haiwan yang aku nampak, hahaha

Ini je gambar yang ada dalam phone aku. Night Safari bukak pukul 8pm, tiket dalam RM17, kanak-kanak dan warga emas RM7. Dah masuk dalam tu, kita akan naik tram, pusing sampai kat sangkar harimau. Pastu jalan kaki tengok rimau, singa dalam jarak dekat. Takdelah dekat sangat, rimau pun rimas tengok orang ramai-ramai. Siang ade orang, malam ade orang, "Why bother?" Rimau tanya aku...hahaha Pas dah tengok rimau, jalan-jalan sikit turun ke bawah ada pertunjukan haiwan-haiwan. Adalah orang pegang ular, burung, flamingo. 


Kalau nak tau macam mana aktifnya haiwan-haiwan ni waktu malam, silalah pegi tengok. Waktu siang selalu dia orang tido je kan, lain sikit feel if pegi zoo waktu malam. Yang penting, Nami tak jeling aku, hahaha

*Jangan ajak aku pegi zoo setahun!

Family Activities


Sempena cuti raya korban yang tak berapa nak panjang hari tu, sempat jugak family An Goma beriadah dan luangkan masa untuk lebih messssraaaa ^_^ Last minit punye plan, akhirnya kami semua decide main boling je kat MITC. Makcik yang dah plan nak balik Pahang terus tak jadi sebab takmo miss lempar bola boling ramai-ramai, hehe. Dan buat julung-julung kalinya PakNgah dapat join disebabkan beliau dapat cuti panjang dan menjadi bujang partime, haha

Pergi kereta asing-asing, aku gerak lambat sikit, takde benda yang nak dikejar kat Melaka tu, mak, along, Nami dan Ila dah gerak awal, nak pegi pura-pura shopping katanya, hahaha..Disebabkan time nak pegi, si baby buat hal, takmo start, so terpaksalah suruh ayah yang drive bawak kete dak bang disebabkan skill drift aku menumpul nak bawak kete manual. Biasalah warga emas bawak kete, jalan pun tak berapa nak hafal. Aku ni dah comfirmlah dah kategori Melaka murtad, tak berapa nak hafal jalan bandar, negeri maju sangat, asyik tukar jalan jela...hihi

tunggu yang lain sampai kita ngetehla kat Mydin. Hasil tangan Cik Suboh, hurmmmm....


meja kanak-kanak rebina, tak best!haha

Meja Remaja Purba, haha

Meja Mak-mak, Induk je yang takde, sayang sungguh!

Dah makan-makan kasi topup tenaga dan dah cabut undi untuk bahagi-bahagikan kumpulan, terus kami semua berdezup pegi MITC. For the first time ever, kami start bersosial pukul 10.30 malam! Ni kalo pegi ngan kawan-kawan, memang siaplah balik kena bebel, pelangkung sedas dua sebab jadi hantu balik lambat. Tapi disebabkan mak-mak, NENEK pun join sekali, aktiviti bersosial lewat malam diisytiharkan sah dan mendapat pelepasan, hahaha.

Amik gambar sebelum membaling


Raja boling (sebelum) hihi...

Sapelah yang amik gambar ni? Semua gambar hancor! 

Nampak seperti Nami hampa sebab tangan magisnya tak berapa nak menjadi kali ni. Banyak ke longkang! Dengar cerita tak masuk dalam senarai top 5 pun, hahaha

Nasiblah 2 game je main, kale 3 game, mau subuh baru sampai rumah! Walaupun last plan punye aktiviti, yang penting kita sekeluarga dapat berkumpul sama-sama, gelak-gelak, kongsi rezeki, ukhuwah tu yang penting. Semoga semua ahli An Goma sihat sentiasa, sukses dalam pekerjaan masing-masing dan jangan lupa bayar duit family setiap bulan, hahahahaha, termasuk penulis!

*Mesti induk kotap-kotap bibir baco! kikiki

Wednesday, September 23, 2015

Arafah


Alhamdulillah, bila dah tua-tua ni baru ada kesedaran, pemahaman dan nak jugak rebut pahala sempena orang-orang haji berwukuf di Arafah hari ini. Puasa Arafah tahun ni jatuh pada 9 Dzulhijjah, sehari sebelum kita hepi-hepi beraya sambil makan daging korban. 

Antara kelebihan berpuasa pada hari ni, 

-Allah SWT ampunkan dosa selama 2 tahun, iaitu tahun sebelum dan tahun yang akan datang.       (amin...)

- Allah SWT menjaganya daripada melakukan dosa selama dua tahun.

-Terselamat daripada api neraka.

Bagi yang tak dapat berpuasa, digalakkan banyakkan berselawat, bersedekah, solat sunat, zikir dan melakukan amalan-amalan yang lain. Moga kita sama-sama berusaha mendapatkan keredhaan dan rahmat daripada Allah SWT dan moga Allah berkahi, terima setiap amalan kita. 

Moga Allah izinkan kita semua menjadi tetamuNya satu hari nanti, amin

Kejap lagi nak balik kampung, masak-masak rendang. Hurmmm, mak mesti buat sup tulang, yummeh!!!

*Sape nak sedekah boleh roger aku, boleh dikategorikan sebagai fisabilillah sebab aku masih mengaji =p

Monday, September 21, 2015

Present


Present boleh jadi berupa hadiah, atau present tense, benda yang akan berlaku. Tapi untuk budak sekolah menengah macam aku (puiihh!) ianya berupa kata kerja, membentangkan idea atau kerja yang telah ditugaskan. Ehhh, dah macam cikgu-cikgi lak kita!
Nak buat macam mana, dah datang nervous sampai ke otak effect dia! Aku paling tak suka pengucapan awam nih, nak kena berdiri depan orang ramai, hanya kita yang bercakap, orang lain usha je kita, tudung senget ke, kain senteng ke, hahaha. Erghhh, tone suara yang ala-ala ustazah Sharifah Khasif terus tukar jadi Ella! Suara aku memang shaking bila bercakap depan orang, aku dah try control tapi mesti dengar shaking jugak, sebab tu aku tarik diri join AF, huhu
 
Hari ni ada present, selalu sesi pembentangan 5 minit sebab pitching untuk investor, tapi kali ni pitching untuk award. Masa diberi 35 minit satu sesi, pehhhh aku nak sembang ape!? Mula-mula nak pass kat boss je suruh beliau present sebab bos tak payah pakai slide pun dia boleh sembang takde hal. Tapi, idea bernas aku macam tak boleh pakai sebab bos tak sihat, dia boleh teman je, teman tengok. T_T  So, nak tak nak aku jugaklah yang kena jadi patung cendana kat depan tu...
Weh, nebes dia sampai geli-geli jantung aku sekarang nih! Even aku dah tak tau yang ke berapa kali aku pitching depan orang tapi rasa geli-geli tu tetap akan datang, arghhhh! Baju pun tak decided nak pakai yang mana, aku suka spontan, apa yang tangan amik itulah yang terbaik. Korang doakanlah aku, tak harap menang pun, dapat goody bag free pun dah happy sampai raya haji esok,haha. Kalo menang memang aku belanja eskrim!
 
Harap-harap semua juri akan hip hip hurray dengan aku!
One more time guys!
 
Jangan sesekali juri tu.....
 
.
..
...
 
huwaaaargghhhh~~~
(en.google pinjam gambar ang sat na!)
 

 
*Slide tengah repair lagi, perut lak geli-geli!
 

Friday, September 18, 2015

Friday Again!


Dalam banyak-banyak hari, aku paling suka Jumaat! Kalau dulu hari Jumaat boleh dikatakan hari tengok wayang sebab time tu je yang kaum lelaki tak masuk wayang. Tapi, makin lama makin ramai jela pulak kaum lelaki sisa firaun ni duk melepak layan popcorn dalam wayang. Isyhhh, meloyakan! Tapi, sejak geng dah takde, aktiviti tengok wayang pada hari Jumaat pun dah tak ada,sob sob T_T. 

Hari Jumaat selalunya akan penuh bonet kereta dengan beg-beg orang bujang tuk balik bedezup ke rumah mak lepas keje, hehehe. Hari Jumaat jugak selalunya akan ada member-member yang suka belanja makan, al maklumlah nak amik berkat Jumaat, hahaha. Dan hari Jumaat jugaklah jarang ada meeting, so duduk opis tengok hindustan!kehkeh

Kejap lagi dalam pukul 3pm nak pegi KLIA2 amik si Ustaz Nami, cikgu-cikgi dah start cuti seminggu,penuhlah shopping complex,hihi. Aku tak boleh nak balik lama-lama, Isnin ni ada presentation, Selasa ada kelas, Rabu pagi baru boleh balik untuk raya korban. 

Ok, baru sebut member belanja, ni dah betul-betul ajak pegi makan, yihuuu!!!!

*Ade member volunteer nak belanja korang tak? huahuahua

Thursday, September 3, 2015

tak mau


Hari ni, cuba untuk lalui hari ini dengan berbuat baik.

Contoh mudah,
tak mau buang sampah, tisu yang ada dalam kereta merata-rata.
tak mau amik parking OKU. Sape buat nih memang kena sumpahan senget kaki dia!
tak mau mencarut kalo orang bawak kete macam pelesit.


Itu antara benda yang paling simple untuk dibuat. Nak berubah, kita ubah yang kecik dulu, jangan extreme terus drastik. Boleh buat tapi takut culture shock! hehehe

Ok semua, semoga Allah mudahkan urusan kalian, rahmati kalian, lindungi kalian daripada kesulitan dan fitnah dunia. Amin...

*Esok nak balik kampung, yeayyy!!!!!

Tuesday, September 1, 2015

Makan-makan pra raya haji


Hari Ahad, malam sebelum merdeka geng-geng Gegeh ajak gathering, makan-makan kat rumah Eirna. Tokey kek kalo dah open table, mestilah bersusun kek dia kan, marketing! haha

So, disebabkan aku confident rumah Eirna kat Putrajaya, so kasi lepas Zohor dulu baru gerak. Kang dah jumpa, sembang macam tak reti balik rumah! So, dah siap-siap pakai blusher bagai, tampar pipi sikit bagi effect merah tu kekal, aku pun start kereta jalan.

Bila dah masuk susur Putrajaya, call Eirna nak comfirmkan jalan sekali dia cakap rumah dia menghala ke Dengkil, bla, bla, bla.... Hah, mendapat! Tadi comfirm sangat tau jalan. Rupa-rupanya rumah dia nun jauh ke dalam, area Puchong tapi hampir nak ke Dengkil. Dahla signboard taman takde, gigih tanya makcik jual pisang goreng, pak guard dan akhirnya sampai jugak pukul 3pm.  

Aku ingatkan aku yang lambat, tapi cess, Shima sorang je yang dah sampai pukul 1pm tadi, lagi awal Shima. Ni mesti terbiasa pegi interview sampai awal sejam, hahaha. Kesian Shima terpaksa balik awal sebab En. husband dah penat tunggu, kalo nak tunggu budak-budak lain, boleh gadoh laki bini, haha.

Penat jugaklah menunggu mangkok-mangkok lain sampai, sampai aku hampir dapat pra gastric! Dalam pukul 4 lebih barulah muncul tanpa rasa bersalah! Dahla lambat, boleh pulak dok membahan aku je, sebab aku yang jarang jumpa....so, aku memang dah ready mental, terima jelah asakan bahan bertubi-tubi!

Dudu ni katil mate time form 5 dulu, perangai tetap serabai macam dulu!

Aku tak berapa suka kek, tapi yang ini memang aku suka sampai tak cukup satu slice! Aku syak Eirna ni dulu salah teknik, sepatutnya kena pegi Teknik ERT Rembau, amik course masak-masak, bukan civil engineering, haha

Makan nasi ayam, mihun sup tak sempat nak rasa, dah habis. Kek bermacam-macam jenis, brownies ada, semualah jenis ada, aku je tak tau nama. Tip top hospitality Eirna bagi, borak, gelak macam umur 16, 17 tahun. Lupa dah masing-masing anak, laki. Nasibla laki semua jenis redha bila geng Gegeh ni berkumpul. hihihi. Aku kena cari laki yang boleh geng ngan laki-laki kawan aku nih. Senang nak borak lama sikit,hohoho

Dari kiri Dudu, aku, Eirna, Intan, Siah and kawan Siah Nik.

Yeay, dapat bawak balik kek free. Thanks Eirna, muah ciked!!! 

Sape-sape nak rasa kek sedap and harga berpatutan boleh jenguk-jenguk instagram Eirna @rumah_cake. Sebut nama aku comfirm dapat harga laga bahu,haha
Ini baru half geng Gegeh, Kalo semua turun aku rasa mau pecah rumah masing-masing nak bercerita. Semua benda yang kita orang buat zaman-zaman firaun dulu habis dikorek, hahaha. Alhamdulillah lah kita orang masih lagi boleh maintain this relationship, even dah hampir 11 tahun kenal...Gila tua! hahaha

So, next gathering kena kumpul semua geng baru gempak. So, plan macam yang aku suka, BBQ, picnic, potluck ke, best kan.

* Kena tunggu raya hantu baru semua hantu ni boleh join, hahaha


Melayan dak Along


Selamat Hari Merdeka Malaysia.

Diri sendiri belum merdeka, merdeka dari hutang, merdeka dari dosa T_T ,huhu

Spa jelah aktiviti korang time cuti merdeka ni? Kalau aku balik rumah mesti dah hangkut penghuni-penghuni rumah pegi picnic kat air terjun ke, bakar-bakar ikan,ayam, borak-borak, minum kopi, mesti best kan! Nanti kita plan ramai-ramai sikit, time raya haji ke kan....=)
Semalam dah selamat hantar Along pegi jenjalan kat Korea. Huntongla kawan sponsor, tinggal packing seluar, baju je pegi sana...Kawan aku yang kat Kedah pun xde nak sponsor ajak aku melawat dia kat sana, haha. Doa jela Along sihat sepanjang bercuti, dapat dia release tension, tengok negara orang. Aku pun kena riki-riki tiket flight murah ni, nak pegi holiday jugak!!!

Hari Sabtu sebelum tu, pegi keluar makan, tengok-tengok barang kat IOI Putrajaya, buat sakit hati je kan bila jalan-jalan takde budget, sedih! Tapi nasib baik ada kupon free Nandos seekor ayam! Bolehla buat payung pakcik-pakcik yang kelaparan nih!

Dulu dak Long tak suka Nandos, tapi sekarang ni kalau keluar makan asyik tanya, "Ko ada dapat Nandos free tak?" Nyesal introduced! hahaha


Dapat payung kasut baru pun jadilah. Sukalah tu koleksi kasut dia dah bertambah!

Jalan-jalan IOI bukanlah best mana pun, setakat nak makan memang IOI terbaik sebab banyak pilihan makanan, western, chinese, Korean, Japanese, semua ada. Ada jugak kedai komik, agak heaven bagi orang macam aku yang tengah baca Budak Getah, koyak!

Esok, pukul 6.40am aku dah tercegat kat KLIA2, dak Long tak pernah pegi, tak tau nak self check in macam mana and aku yang uruskan booking ticket dia, so biarlah aku settlekan sampai dia boarding. Sempatlah makan bubur buat alas perut.

Mampu breakfast pandang kapal terbang? haha

Flight pukul 830am, masuk gate dalam pukul 745am. Dah lama gak dak long tak terbang, last pun time pegi Bandung bulan 3 aritu. Aku cakap pegi jalan-jalan, tak payah nak fikir apa, tengok negara orang, tengok budaya orang, hal rumah biar Kak Sally uruskan, hahaha. Trip paling sempoi untuk dak Long sebab dia bawak 1 beg je, haha. 
Haishhh, hantar orang pegi naik kapal terbang ni buatkan kita pun nak jugak pegi jenjalan. Insyaalah jika Allah izinkan hujung tahun ni kita berjalan ramai-ramai lagi, bulan 3 tahun depan nak guling-guling dekat banjaran Himalaya dengan Yenki, hahaha

*Passport valid 5 tahun, lama tuh!

Wednesday, August 26, 2015

buku


Aku sedang dalam usaha mencari dua buah buku yang dah lama aku mengidam untuk dihadam. Dah cari kat MPH yillek, takde! Adakah aku perlu berjinak-jinak order buku pakai Amazon, pakai online? Masih ada jiwa makcik-makcik yang takut discam dalam dunia tipu, hehehe

Ada dua buah buku, satu karya Andrea Hirata yang sememangnya antara penulis yang dah lama bertakhta di sanubariku ini selain Yoshito Usui, Shin Chan punye penulis,hahaha!

Aku syak novel kali ni memang boleh buat idung pecah tahan nangis!

Andrea tak perlu jalan cerita anak orang kaya kena kawin paksa dengan anak tukang kebun, kawn sebab wasiat nenek, kawin sebab saja-saja nak kawin, pastu jatuh cinta, pastu ada orang ketiga, pastu scene makan kat restoran mahu beratus kali, pastu gaduh, pastu elok, tamat cerita! Itu bukan makanan aku la kan....
Tak perlu jugak judul cerita Suami Aku Bodoh, Posmen Itu Jiran Aku, Sebenarnya Mak Kau Hijau, takde langsung! 


Brader ni pun sependapat dengan aku....heh!

Lagi satu novel, Indon mari jugak tapi yang ni aku rasa macam harapan tinggal harapan je nak dapat sebab dah lama. AKU karya Chairil Anwar.


Kenapa aku cari novel ni? First, sebab cerita Ada Apa Dengan Cinta, sebab Rangga dah baca buku ni, so aku pun takmo kalah!hahaha, pengaruh drama sangat.... Tapi aku dah baca sikit sinopsis dia, pehhh, memang bling-bling mata aku bila baca, ayat karya Indonesia ni sangat dalam, sampai aku lemas dengan kata-kata dia orang ni, semacam ada magis yang buatkan ko terkasima walaupun hanya sepotong ayat.

"Bom atom pertama meledak di kota Hiroshima. Langit berselaput awan cendawan berbisa. Ketika memburai awan ini, bumi laksana ditimpa hujan salju yang ganas. Gedung-gedung beton runtuh. Aspal-aspal jalan terbakar menyala. Bumi retak-retak berdebu, di segala penjuru. Dan beribu tubuh manusia meleleh, tewas atau terluka."

Aku takdelah mengagungkan karya seberang, ada jugak novel melayu yang aku baca tapi aku lebih suka baca biography kalau melayu, dan novel? Selera lebih terarah ke seberang =) Tapi kalau hindustan ada buat novel dan aku faham lak tu bahasa urdu, memang comfirm aku rembat! Lagi mendayu-dayu rasanya,hahaha. Tapi part lawan-lawan aku akan skip sebab menipu je lebih!kehkeh

Ok, sape-sape yang ada info pasal buku yang aku nak cari ni tolonglah roger-roger na... Mood nak membaca dah terjaga daripada tidur yang lama. =)

Adios, chaw, miyamor~

* Usha kat Amazon 

Sunday, August 23, 2015

housemate


Housemate aku ni dia punya rajin masak tak boleh nak cakap ape. 
Ni dah terbau-bau nasi goreng dia buat. Aritu aku balik mengajar pukul 10 pm tengok dia orang dok tunggu aku balik nak makan sama-sama. Rasa macam raja pulak....hahahaha suwiiittt sangat kan.

Pantang semua orang ada kat rumah mulalah dia dok menumis, menggulai. Sepanjang 2 bulan ni, semua jenis makanan, kuih dia dah buat. Ada satu hari dia masak macam menggila, rupanya putus cinta dan dengan satu rumah sekali kena meraikan parti putus cinta dia dengan makan ape yang dah dia masak! Aku khuatir akan boyot jika peristiwa ini berterusan... Tak kisahlah, putus cinta ke, tayar bocor ke, bunuh lipas ke, asal akak tu masak aku dengan rela hati tolong makan. 

* Orang Kedah cenggini hah! Best.

Ogos



abang google snap


Aku boleh declare bulan Ogos 2015 adalah bulan air mata.
Menangisi pemergian, menangisi kesunyian, menangisi kesakitan, menangisi kesulitan.
Saat menangis dalam pelukan mak, buat jiwa aku terpukul dan fikir kembali. Apa yang aku dah buat dengan diri sendiri? Apa yang aku dah buat untuk mak ayah? Kosong.

Peringkat hidup begini, pengajaran proses hidup ini bukan buat kita lagi lemah. Kita boleh rasa lemah, sebab kita manusia. Kita boleh menangis, menangislah sepuas-puasnya. Tapi pastikan lepas menangis, bangkitlah, jadilah manusia yang baru.

Pengajaran ini, buat aku belajar untuk tidak simpan kenangan, buat aku belajar menghargai diri sendiri, fikirkan diri dan keluarga sendiri. Majukan diri bukan atas tiket siapa-siapa tapi hanyalah untuk keluarga. 

Pengajaran ini buat aku sedar, hidup memang macam ni, berpusing-pusing, kita takut kehilangan tapi kita terlupa ada kesempatan untuk berpusing semula? 

Pengajaran ini buat aku belajar untuk lebih berusaha menjadi lebih baik, dengan Allah, dengan mak ayah, dengan keluarga, insyaallah dengan masyarakat.

* Aku dah hantar abstrak join conference, hasil yang baik daripada sebuah tangisan. Mana tau nangis-nangis sambil menaip dah siap tesis!hahahaha

Saturday, August 1, 2015

Ray 2015- Part 3


Hi uolllssss,
Alang-alang dah post, biar sampai lebam! Aku pun hati tengah haru, kejap lagi meeting, dah siap-siap dialog, nangis bagai. So, sementara tunggu masa serah leher, adalah baik kiranya aku sambung cerita.
Lepas dah abis aktiviti malam raya, semua tido dengan tak berapa nak nyenyak sebab masing-masing tengah berangan nak pakai cantik-cantik esok pagi =)

Dalam pukul 4 pagi macam tu, dah ada bunyi-bunyi kat dapur. Awal betul orang-orang rumah ni bangun. Dah ada yang jerang air, mandi sunat aidilfitri, masukkan kuih dalam bekas, belah lemang, ketupat, panaskan balik rendang, macam-macam lagilah! Ramai kan manusia kat rumah, so kenalah amik giliran untuk mandi. Nasib baik ada 2 bilik air, takdelah nazak sangat tunggu turn!

Dalam pukul 7 pagi semua dah siap, cantik-cantik dan sesi bersalaman, bermaafan, hulur duit raya, terima duit raya, nangis-nangis mintak ampun berlangsung di ruang tamu. Start yang paling tua sampailah ke cucu-cicit yang paling muda. Sesi memperkenal sorang-sorang geng An Goma =)

Nenek aka Ketua Paling Berkuasa Di Alam Semesta!

Emak aka Maklong, ketua segala dapur

Maklang aka pembantu ketua dapur dan juga part time penghibur

Induk aka organiser 

Pakndak je yang takde gambar, sebab dia yang pegang camera, hahaha. Sesi salam-salam pulak, mari kita tengok sape yang banyak nangis, hihi





sesi salam sambil hulur, even masing-masing dah keje pun tetap saling berhuluran, hahaha

nampak sangat muka tak ikhlas! haha

Oma salam dengan cucu sendiri, mesti banyak Qaseh dapat duit raya (*_*)

Beratur ikut pangkat, senioriti =)


comelllll sanad!

konsep senget-senget

Aummmm!

Family Cik Kiah & Cik Suboh

Family Maklang & Paklang

Family Induk & Pak Induk or Uncle Wan katanya

Dan Anugerah Pakaian Tercantik dan Meletup-letup pom pom jatuh kepada Mira!!!!! 

Tak sia-sia beli kat butik terkenal lagi femes. Dengar cerita, artis je tau yang beli kat butik tu,hahaha
Memang sampai sekarang dress Mira jadi bahan usikan. Panas jela hati member sorang nih! Gurau jela Mira, dah engko je yang paling menyerlah time tu kan....

Itulah antara gambar-gambar yang rajin dimasukkan dalam post ni. Malas dah nak tekan butang upload!haha Tapi akan ada part special untuk tutup cerita pasal raya dengan penuh bergaya. Mood raya masih on, esok ada orang panggil makan open haus, huhuhu, nallek!

*Aku cari penimbang tak jumpa-jumpa. Penimbang takut dengan aku or aku yang saja tak jumpa beliau?