Tuesday, August 30, 2016

Food Hunting- Penang Edition


Ok, mohle kita sambung cerita yang dah masam nih. Nak menghabiskan jugak walaupun malas,haha.

Lepas dah berbasah ketiak tangkap gambar kat Tasik Cermin, dalam pukul 11 pagi kami terus gerak ke Penang. Tujuan utama nak ke Penang adalah nak makan nasik kandaq! Sanggup betul meredah 400km semata-mata nak pekena nasi kandar line clear. Tapi, takdelah kami terus ke makan, disebabkan masih kenyang lagi, terus pegi cari port street art. Dekat dengan Masjid Kapitan.


Sesampai je kat sana, hujan renyai-renyai namun tak kan dapat membantutkan hasrat kami untuk berposing sakan, melekat-lekat kat dinding tu,hahaha. Setelah menumpang buang air kat hotel bajet, terus mencari-cari dinding-dinding yang dah diconteng secara sah. memang banyak, tak tercover semua art. Aku snap mana yang lalu je. Pastu agak panas, orang pun dok menunggu turn nak amik gambar jugak.

Minnionsss!

Minnion lagi, memang jodoh!

"Bawak ceq elok-elok na..."

Sekali dia merempit sambil bersila atas motor!


Sesuai sangat dengan mood merdeka


Nampak sweet di situ.

Agak-agak member rombongan dah bad mood sebab panaih, terus kita terus ke plan yang seterusnya. Aircond dalam kete jugak yang best, hehe. Nak makan kenyang lagi, so kita decided nakpi melawat umah P.Ramlee jap. Singgah solat, untung-untung dapat kopi ke kan petang-petang nih...haha. Walaupun ahli rombongan kata macam sejarah sangat nakpi umah P. Ramlee tapi lantak pi lah depa, ceq nakpi jugak!

Misi terlaksana walaupun takde apa-apa pun sangat...Just gambar-gamabr lama P. Ramlee.

Dah settle solat semua, tapi tuan rumah tak pelawa pun minum kopi, tak sopan betul! So, kami decided terus pi makan nasi kandaq dan terus shoot balik keyel.  Oh yeah!

Dah tiga kali ceq pangkah sini!

Tertunai dah hajat/ mengidam mengalahkan bunting!

Makan memang penuh penghayatan, tak tinggalkan sisa walaupun sedikit. Dah sendawa, sedih pulak nak balik kan. Ingat ceq nak cari jodoh di sini je, boleh makan nasik kandaq hari-hari. Tapi apakan daya jodoh ceq kat keyel, mamak molana tu...haha Tapi sebelum balik singgah beli cenderahati sikit untuk orang-orang kampung.

Takkan nak beli key chain lak kan, may kena rejam bertalu-talu. hahaha. So, belilah jeruk Pak Ali ni. Yang penting kedai ada aircond,sedap sikit nak shopping. 

Ngam pukul 4.30 petang, kami pun bergerak pulang ke pangkuan jalan dan selamat sampai dalam pukul 8.30 malam gitu. 

Begitulah perjalanan kami ke Penang. Sungguh seronok kerana dapat melihat keindahan alam di samping dapat melawat tempat-tempat menarik di sekitar Penang dan Perak. Saya berazam akan datang kembali ke Penang untuk berjumpa dan bersatu dengan kekasih idaman perut saya, iaitu En. Nasi Kandar yang hensem dan lazat. 

Sekian, terima kasih.

*Mamu hensem ada tak yang available...hikhik

Friday, August 26, 2016

food hunting - Perak Edition


Sebenarnya, sangat-sangat pack jadual sejak naik cuti raya tu. Dan beberapa kali plan nakpi Penang, terpaksa postpone sebab mesti clash dengan benda lain. So, setelah diwarning oleh ahli jemaah yang lain, siapa yang cancel trip kali ni kena belanja lunch kt KL tower, ko gile! hahaha Sebab kebarangkalian aku yang akan kena belanja dia orang, so aku nekad untuk pergi jugak trip nih! Fuhhh,selamat duit aku daripada dipaw!

So, nama pun short trip je, kita bermula dari KL-Ipoh-Penang-KL. Cik Ita bertindak sebagai ketua rombongan, Dayah kapten kereta, dan aku penghibur sepanjang perjalanan, comel kan job scope aku?

Gerak dari KL pukul 11pagi, sampai Ipoh dalam 2.30 petang macam tu. Dan apa yang paling membanggakan aku adalah, aku tak tido langsung sepanjang perjalanan! Unbelievable lah kata omputeh. mana taknye, asal aku diam je dia orang dah kejut-kejut, memang takde perasaan kasihan langsung! 

 IPOH!!!

Sampai-sampai je Ipoh dah masuk waktu lunch, so kami terus shoot ke tempat makanan paling hot kat Ipoh, nasi ganja. Ni ganja halal punye, sebab ada lesen, belacan tak dak lesen....hahaha


 Kedai lama, old town, macam kedai ape-apek,meja bulat,kerusi kayu, old style babeh! Tengok line beratur, memang tak rugi nak cuba dan tak sabar betul nak makan!


Nasi putih + telur masin + ayam merah + timun

Dah makan, dah rasa baru boleh sembang macam mana feel dia. Bagi aku, biasa-biasa jela, ayam tu kot special sikit. Tapi, tak salah nak try local food. Yang penting perut kenyang!

Lepas makan, terus check in kt Aestana Hotel, Rm90 je semalam. Jadilah nak luruskan badan bertiga. Solat, regangkan badan, terus kami shoot ke Kellie's Castle. Dari bandar Ipoh ke castle lebih kurang 40 minit sebab hujan. Sesungguhnya, aku tak pernah terlintas pun nakpi sini, tapi bila dah sampai, rasa macam pegi negara lain. Sejarah dia yang buatkan ko rasa macam Oh my.....Serius cantik, dan tak boleh nak bayangkan macam mana orang dulu duduk kat istana tu.


Semua level aku redah, sampai atas bumbung pun kita panjat. Bilik bawah tanah je tak berani nak masuk, takut hantu-hantu kat sana tak berapa takut dengan aku, malaslah nak kacau....huhuhu
Tapi seriously, orang kalo pi Perak, singgah-singgahlah ke sini, memang nice. Operation hour till 6.00pm, okla tu.

Lepas dah berkodak-kodak abis tangkap gambar, kami semua pulang ke hotel, mandi, rehat, solat. Malam tu cadang nak try makan kat Plan B, setelah direkomenkan oleh kawan-kawan yang duduk sini.


Malam-malam try western pulak. Oglio + Long black sambil terpekik-pekik tengok Chong Wei lawan Lin Dan time tuh!

With this girls, innohubbers, gossip girl. Sorang budak psychology, sorang budak biotech, aku je yang artis...hahaha

Plan B ni macam hipster cafe la, lampu malap-malap, nak lepak sesekali tu bolehlah, dan makanan pun agak mahal. Sesetelah kenyang untuk kesekian kalinya, ahli rombongan terus balik hotel dan tido.

Esok paginya, kami memang dah plan nak try telur goyang Medan Selera Dato Sagor. Orang cakap memang port paling nallek sekali kalo nak breakfast kat Ipoh. Sampai sana pukul 9 pagi, orang dah mula ramai. Aku usha jela meja-meja orang tengah makan, most of them mesti ada telur goyang, sampai goyang jugakla iman aku,hahaha. Rugilah kalo dah sampai tak try, dak? Nak datang sini senang je, medan selera ni berdepan dengan masjid Ipoh.


Medan selera


Masjid

 Rupa telur goyang sebelum dia bergoyang dalam perut,haha


Bila semua ahli jemaah dah sendawa tiga kali tanda kenyang, kami teruskan saja perjalanan ke Penang, sebelum tu singgah sebentar kat Tasik Cermin. Tasik ni agak popular sebab dia terletak kat tengah-tengah orang letupkan bukit, agak nervous jugaklah nak masuk sini. Kena lalu kuil, lalu jambatan sikit, turun kereta tanya Bangla yang tengah punggah batu, barulah sampai ke tempat yang dituju.



Tempat parking kete, kat luar gua, jalan kaki sikit untuk sampai ke tasik.

Jalan,

Jalan lagi,

Jalan lagi sikit....


tada......

Macam masuk kat dunia lain, seperti di sorgaaaa..

Ya Allah, cantik dia memang superb, wonderful, amazing! 
Aku kalo kagum memang terus speaking omputeh, haha






Cahaya matahari yang spectacular macam tu, memang cantik sangat...Aku takde pakai 360, filter bagai, memang 100% rupanya macam ni. Kalo muka aku, memang kena filter banyak,hahaha... Puas hati betul dapat sampai sini, alhamdulillah....Nasib baik pulak, orang tak ramai, yeah!

Dah habiskan bateri sebab tangkap gambar, kami pun terus pi Penang. Tapi aku rasa macam malas nak cerita habis. Part Penang kita buat entry lain jela kan. Aku pun dah naik stress cerita tak habis-habis lagi, hahaha.

Ok, adios babeh!


* Entry ni je amik 3 hari nak siapkan, malas tahap babun!



Sunday, August 7, 2016

Raya 2016


Oh, sebelum aku terlupa.

Selamat Hari Raya.

Maimun's clan

The bachelorsss

Gambar poskad tahun ni

Sekian.



*Jangan maki aku sebab post pendek.

Persepsi


You know what? I can feel that i'm totally changed. I mean in a good way, in a straight line that the way I should be. 

Seriously, before this I'm an introvert, live in my own circle that i felt better in it. Im so secured for what I have, what I'm doing and become too protective for wrong reasons. And after that, I realised that I should learn how to let go a couple things that maybe good for me(before) and learnt about 'lapang dada'.

Kadang-kadang, bila terjaga daripada tidur, terus terfikir, 

Apa yang aku dah buat hari ni?

Apa yang orang lain tengah buat?

Aku sia-siakan hidup ke?

Sampai bila nak lalui rutin yang sama?

Persoalan tu datang setiap kali aku bangkit tidur. Adakah petanda yang pada saat ini aku tak perlukan lagi tidur yang cukup, atau aku perlu keluar untuk cari benda yang lebih baik daripada tidur? Aku pun tak tahu.

Tipulah aku tak rasa sunyi, tapi aku tak suka perasaan tu buat aku lagi terperosok dalam gua. Aku cuba jadi anak yang baik, jadi adik, kakak yang baik, kawan yang baik, jiran yang baik dan orang yang baik. Meluaskan perhubungan dengan manusia juga buatkan aku lebih terbuka dan lebih friendly untuk perkenalkan diri. Jika selama ini kita hidup untuk manusia, sekarang aku hidup untuk diri sendiri. Penyelia aku ada bagi nasihat yang aku rasa sangat terkesan dan berbekas sampai sekarang. Dia cakap, "kita hidup atas persepsi. Yang membezakan kita semua adalah persepsi kita/ cara kita melihat sesuatu perkara. Dan sebab persepsi itulah yang menentukan syurga/neraka seseorang. Cara kau lihat awan tak sama dengan cara aku lihat awan. Lebih kurang seperti itulah. 

Hari-hari yang mendatang, aku tak harapkan yang extraordinary. Cukup sekadar kehadiran orang yang boleh buatkan aku bahagia, jadikan aku lebih baik dan ajar aku untuk lebih hidup. 


Tunjukkan aku satu bintang
Sebagai pedoman langkah kita~

*Sesekali berbahasa Inggeris buatkan aku nakpi oversea!